Muzika

Novi album Dubioze kolektiv dostupan besplatno (VIDEO)

Novi album Dubioze kolektiv dostupan besplatno (VIDEO)
Novi album Dubioze kolektiv dostupan besplatno (VIDEO)

“Happy Machine”, sedmi studijski album Dubioza Kolektiva službeno je objavljen 5. februara na njihovom sajtu, odakle se može besplatno preuzeti.

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana” Dubioza je objavila novi album zbog kojeg je njihov web site-a, s kojeg se može besplatno skinuti, padao nekoliko puta zbog opterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je crpila iz događaja u protekle dvije godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”), uhićenja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”), sirijske izbjegličke krize i sramotnog europskog odgovora na nju. Album donosi suradnje s Manu Čaom, Benjijem Vebom iz Skindreda, talijanskim trubačem i pjevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pjesme su napravljene na engleskom, španjolskom, talijanskom i punjabi jeziku.

Što je “Happy Machine”? “Sretna mašina” je, jednostavno rečeno, balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u cijeloj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje… Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce. “Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma.”

“Happy Machine” je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja I borbe običnih ljudi brane te slobode od bezobzirnih otimača. “Čak i ako ne uspijemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”.

(NN/balkanrock)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije