Muzika

Album "Dubioze kolektiv" može se skinuti besplatno

Album "Dubioze kolektiv" može se skinuti besplatno
Album "Dubioze kolektiv" može se skinuti besplatno

Gotovo tri godine nakon “Apsurdistana” Dubioza kolektiv je objavila novi album zbog koga je njihova službena stranica, sa koje se album može besplatno skinuti, padala nekoliko puta zbog preopterećenosti servera.

Inspiraciju za “Happy Machine” grupa je dobila iz događaja u protekle dvije godine, od protesta u istanbulskom Gezi parku (“All Equal”) preko hapšenja osnivača The Pirate Baya (“Free.mp3”) do sirijske izbjegličke krize i sramotnog evropskog odgovora na nju.

Album donosi saradnje s Manu Chaom, Benjijem Webbeom iz Skindreda, italijanskim trubačem i pjevačem Royem Pacijem, Punjabi artistom imenom BEE2, katalanskim ska-rumba bendom La Pegatina i Džambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pjesme su napravljene na engleskom, španskom, italijanskom i punjabi jeziku.

“Happy Machine”, odnosno “Sretna mašina” je balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna “vatrena voda” pravljena je u brojnim selima u cijeloj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje…

Ispijanje svježe vruće rakije iz “Sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu “No Escape”). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namijenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu. To je, dakako, pretvorilo mnoge obične obitelji u kriminalce.

“Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti ‘Sretnu mašinu’ pa smo stavili plan na cover albuma. ‘Happy Machine’ je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi brane te slobode od bezobzirnih otimača. Čak i ako ne uspijemo, barem imamo ‘Sretnu mašinu’ da u njoj utopimo svoju tugu”, poručili su iz benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije