Muzika

Objavljena knjiga o "Indexima"

Objavljena knjiga o "Indexima"
Objavljena knjiga o "Indexima"
Nevena Vržina

Pjesma "Pružam ti ruke", koja je objavljena 1966. godine i koja je bila prva autentična bh. rok pjesma koja je imala svjetske vrijednosti rok pjesme bila je motiv da knjiga "Indexi - u inat godinama" bude objavljena upravo ove godine, kazao je Josip Dujmović.

Ovaj Zeničanin autor je pomenute knjige koja je upravo objavljena u znak sjećanja na jedan od najpopularnijih muzičkih sastava na našim prostorima - kultne "Indexe".

Prvo izdanje knjige o "Indexima" Dujmović je objavio 2006. godine, a proteklih deset godina vrijedno je radio da bi sabrao nove detalje iz života najpoznatijeg i najznačajnijeg bh. pop-rok sastava. Uz pomoć "Indexovaca" i njihovih saradnika njegovo drugo izdanje knjige obiluje puno većim obimom fotografija, priča, ali i anegdota sa putovanja, nastupa ili života članova "Indexa".

"Koliko god bila važna grupa 'Indexi', dosadno je gledati samo fotografije. U drugom izdanju imamo velike priče, ali i pričice kao i anegdote preko kojih 'Indexe' vidimo kao ljude bliske nama, kao ljude uz koje i sa kojima smo rasli", kazao je Dujmović.

Legenda sarajevske muzičke scene Želimir Altarac Čičak, koji je autorski i potpisivao neke od pjesama "Indexa", istakao je da je sa slavnim bendom bio od prvog dana, a da mu je Davorin Popović bio prvi komšija.

"'Indexi' su bili pioniri sarajevski, bh. i Titine Jugoslavije. Bili su uzor mnogima, pa i svojim savremenicima, a ostali su uzor i do svojih zadnjih dana. Vrlo malo bendova na prostoru BiH i šire regije se moglo nositi sa 'Indexima'. Legendarni 'Indexi' neka žive pa barem u pisanim zapisima", naveo je Čičak te dodao da će uskoro objaviti i svoj autorski sadržaj o muzičkoj sceni.

Čičak je takođe ispričao da je sa Bodom Kovačevićem bio prijatelj od gimnazijskih dana, kao i da su zajedno uradili dvije pjesme "Negdje na kraju zatišja" i "Svijet u kojem živim" ili kako su je zvali "Jedan čovjek i jedna žena".

"'Indexi' su grupa kojoj su se divili svi, pa čak i oni muzičari koji su egzistirali u to vrijeme. Posljednji koncert smo uradili u Banjaluci, dva mjeseca nakon toga Dačo je upao u borbu sa bolešću koju je nažalost izgubio", evociorao je Čičak uspomene na druženje sa slavnom grupom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije