Muzika

Objavljena knjiga o "Indexima"

Objavljena knjiga o "Indexima"
Objavljena knjiga o "Indexima"

Pjesma "Pružam ti ruke", koja je objavljena 1966. godine i koja je bila prva autentična bh. rok pjesma koja je imala svjetske vrijednosti rok pjesme bila je motiv da knjiga "Indexi - u inat godinama" bude objavljena upravo ove godine, kazao je Josip Dujmović.

Ovaj Zeničanin autor je pomenute knjige koja je upravo objavljena u znak sjećanja na jedan od najpopularnijih muzičkih sastava na našim prostorima - kultne "Indexe".

Prvo izdanje knjige o "Indexima" Dujmović je objavio 2006. godine, a proteklih deset godina vrijedno je radio da bi sabrao nove detalje iz života najpoznatijeg i najznačajnijeg bh. pop-rok sastava. Uz pomoć "Indexovaca" i njihovih saradnika njegovo drugo izdanje knjige obiluje puno većim obimom fotografija, priča, ali i anegdota sa putovanja, nastupa ili života članova "Indexa".

"Koliko god bila važna grupa 'Indexi', dosadno je gledati samo fotografije. U drugom izdanju imamo velike priče, ali i pričice kao i anegdote preko kojih 'Indexe' vidimo kao ljude bliske nama, kao ljude uz koje i sa kojima smo rasli", kazao je Dujmović.

Legenda sarajevske muzičke scene Želimir Altarac Čičak, koji je autorski i potpisivao neke od pjesama "Indexa", istakao je da je sa slavnim bendom bio od prvog dana, a da mu je Davorin Popović bio prvi komšija.

"'Indexi' su bili pioniri sarajevski, bh. i Titine Jugoslavije. Bili su uzor mnogima, pa i svojim savremenicima, a ostali su uzor i do svojih zadnjih dana. Vrlo malo bendova na prostoru BiH i šire regije se moglo nositi sa 'Indexima'. Legendarni 'Indexi' neka žive pa barem u pisanim zapisima", naveo je Čičak te dodao da će uskoro objaviti i svoj autorski sadržaj o muzičkoj sceni.

Čičak je takođe ispričao da je sa Bodom Kovačevićem bio prijatelj od gimnazijskih dana, kao i da su zajedno uradili dvije pjesme "Negdje na kraju zatišja" i "Svijet u kojem živim" ili kako su je zvali "Jedan čovjek i jedna žena".

"'Indexi' su grupa kojoj su se divili svi, pa čak i oni muzičari koji su egzistirali u to vrijeme. Posljednji koncert smo uradili u Banjaluci, dva mjeseca nakon toga Dačo je upao u borbu sa bolešću koju je nažalost izgubio", evociorao je Čičak uspomene na druženje sa slavnom grupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije