Muzika

Obnovljen objekat Muzičke škole "Vlado Milošević"

Obnovljen objekat Muzičke škole "Vlado Milošević"
Foto: N.N. | Obnovljen objekat Muzičke škole "Vlado Milošević"
Marija Gajić

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti na objektu Muzičke škole "Vlado Milošević", u sklopu kojih je saniran krov, postavljena fasada i zamijenjena kompletna vanjska stolarija, završeni su, a vrijednost radova je 180.000 KM.

Damir Jovanić, direktor Muzičke škole "Vlado Milošević", rekao je da su prve analize pokazale da su uštede energetskim utopljavanjem na utrošku grijanja i električne energije oko 25 odsto.

"U cijeloj školi postignuta je jedinstvena temperatura vazduha, tako da će vijek trajanja instrumenata biti duži, a sredstva koja smo dosad ulagali u tu svrhu iskoristićemo za nabavku novih instrumenata i učešće na festivalima i takmičenjima", rekao je Jovanić.

Dodao je da su 50 odsto sredstava obezbijedili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Muzička škola, a ostali dio Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Jovanić je rekao da škola trenutno ima 918 učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju, te 110 zaposlenih.

Anders Hagelberg, švedski ambasador u BiH, rekao je da po pitanju energetske efikasnosti Švedska doprinosi sa 25 miliona KM na period od šest godina, a projekte sprovodi UNDP.

"Na ovaj način ograničava se upotreba izvora energije i doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju klimatskih promjena", rekao je on.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da grad sa partnerima učestvuje u rekonstrukciji, finansiranju, sufinansiranju i drugim načinima podrške i da je niz objekata saniran 2017. ili je u planu za ovu godinu.

"U gradu djeluju oko 40 osnovnih i srednjih škola, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i više javnih i privatnih univerziteta, Dom zdravlja s nizom ambulanti porodične medicine i više drugih zdravstvenih ustanova. Većina tih objekata je starija i treba rekonstrukciju, obnovu ili temeljnu gradnju", rekao je Radojičić.

Podsjetio je da su prošle godine putem Projekta energetske efikasnosti završeni objekti OŠ "Aleksa Šantić" i Doma zdravlja, te da su ove godine započeti radovi na objektu OŠ "Jovan Cvijić".

"Očekujemo da u potpunosti budu odobreni i započeti projekti na osnovnim školama "Vuk Stefanović Karadžić" i "Desanka Maksimović" putem sufinansiranja, a grad će iz budžeta finansirati radove na barem šest osnovnih škola i Elektrotehničkoj školi", rekao je Radojičić.

Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje RS, rekla je da će u sklopu ovog projekta biti obnovljena 21 obrazovna ustanova u RS.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, rekao je da je putem ovog projekta u proteklom periodu urađeno ili se rade mjere energetske efikasnosti na 25 objekata u RS.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije