Muzika

Omladinska filharmonija Naissus otvara Nišvil (VIDEO)

Omladinska filharmonija Naissus otvara Nišvil (VIDEO)
Omladinska filharmonija Naissus otvara Nišvil (VIDEO)

NIŠ - Ovogodišnji Nišvil 13. avgusta će otvoriti Omladinska filharmonija Naissus, koja će specijalno za ovu priliku, a zahvaljujući Nišvilu, koji je obezbijedio nove aranžmane (čime je repertoar Filharmonije znatno proširen), izvesti i potpunije džez standarda vjerovatno najizvođenijih kompozitora u džezu: Kola Portera i Djuka Elingtona, kao i džez svitu kompozicija koje je proslavio Luis Armstrong.

Omladinska filharmonija Naissus osnovana je u oktobru 2010. godine na inicijativu maestra Zorana Andrića, koji je i dirigent Filharmonije. Ovaj veliki ansambl čine mladi od 16 do 29 godina iz 18 gradova Srbije – od Subotice do Leskovca. Nastupali su širom Srbije, u Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj i do sada su imali više od 20 cjelovečernjih koncerata.

Prvi nastup Omladinska filharmonija Naissus je imala u julu 2011 na Letnjoj pozornici u Nišu pred 2.000 gledalaca, a nekoliko dana kasnije imala je i svoj prvi internacionalni nastup na festivalu omladinskih orkestara u Firenci - na čuvenom trgu Pjaca de la sinjorija.

Prvu godišnjicu postojanja obelježili su velikim koncertom u sofijskom Nacionalnodvorcu kulture.

Godine 2012. na Svjetskom takmičenju omladinskih filharmonija u Pragu, Naissus filharmonija je osvojila zlatnu medalju, a iste godine na festivalu „Estate Musicale Romana“ u Rimu, u čuvenoj bazilici St. Paolo, predstavila se internacionalnoj publici cjelovečernjim koncertom, kao i slijedećeg dana u gradu Petrosanta.

Na festivalu „Suma Cum Laude“ održanom jula 2013. u prestižnoj bečkoj zlatnoj dvorani „Musikwerein“ Omladinska filharmonija Naissus je u konkurenciji orkestara iz cijelog sveta osvojila visoko četvrto mesto.

Od 2013. Filharmonija Naissus sa gostima priređuje tradicionalni Novogodišnji koncert u Nišu. U okviru obeležavanja godišnjice Milanskog edikta, priredila je koncert "Veliki Mocart Konstantinu Velikom" izvođenjem Mocartovog „Rekvijema“ u oktobru 2013. godine.

Godine 2014. u Bratislavi su ponovo osvojili Zlatnu medalju u kategoriji omladinskih orkestara do 30 godina, na osnovu čega su dobili pozive za nastupe u SAD (na prestižnom festivalu u Los Andđlesu u čuvenoj dvorani „Dizni hol“) i u Rusiji (koncert u Velikom holu Konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi).

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije