Muzika

Orkestar i hor evropske komande OS SAD: Vaša muzika je fantastična

Orkestar i hor evropske komande OS SAD: Vaša muzika je fantastična
Foto: Vladimir Stojaković | Orkestar i hor evropske komande OS SAD: Vaša muzika je fantastična

BANJALUKA - Nakon koncerta u Sarajevu, u utorak veče je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan nastup Orkestra i hora evropske komande Oružanih snaga SAD, koji je nastupio zajedno s orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Repertoar vojnog orkestra SAD činili su klasici vojne muzike, ali i poznati američki hitovi svih vremena, među kojima su bile pjesme Majkla Džeksona, Bruna Marsa, Stivija Vondera i drugih.

Direktor vojnog hora SAD, kapetan Tejlor Krisvel ističe da je ovaj hor najbolji dio američke vojske te da je muzika bitan dio kulture.

"Veoma je važno koristiti muziku kao sredstvo putem kojeg se grade mostovi i partnerstva širom Evrope. Mi smo nešto kao muzički ambasadori svoje zemlje", istakao je kapetan Krisvel.

Kako je američki hor nastupio zajedno s orkestrom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na repertoaru su se našle i pjesme s ovih prostora.

"Mi biramo program tako što želimo da sviramo muziku iz obje države i da pokušamo integrisati popularnu muziku mlađih generacija tako da osjete vojnu muziku na svjež i nov način", dodao je kapetan Krisvel.

Američki hor se ovom prilikom prvi put susreo sa muzikom s ovih prostora, a kapetan Krisvel je dodao da su vojni orkestri vježbali zajedno svega tri dana.

"Mislim da je vaša muzika fantastična. Pukovnik Sušac nam je pokazao nekoliko aranžmana i naučili smo mnogo. Vratićemo se kući s tim iskustvom koje možemo integrisati u svoj repertoar", zaključio je kapetan Krisvel.

Pukovnik Tomislav Sušac iz hora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ističe da je ovaj hor imao veliku priliku da radi sa najvećim profesionalcima ovog posla.

"Oni prikazuju moderniji repertoar nego što je to slučaj u Evropi ili kod nas. Ovo su nevjerovatni aranžmani, fantastična tehnika i izuzetno su pripremljeni. Mi smo oduševljeni jer ovo je izuzetna edukacija za nas. Nove stvari koje učimo od njih su pomoć u svakom pogledu - strukovnom i umjetničkom", istakao je pukovnik Sušac.

Pukovnik Oružanih snaga BiH je dodao da su imali priliku da nauče američki hor i orkestar evergrinima naših prostora te da su naišli na oduševljenje Amerikanaca.

"Morali smo ih naučiti nešto naše. Njima je to izvrsno jer nisu očekivali nešto naše što bi odsvirali u njihovom stilu. Ovo je korisno za nas i za promociju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine", zaključio je pukovnik Sušac.

Tokom nastupa na bini Banskog dvora je bilo oko 40 vojnika muzičara, a najveće oduševljenje kod banjalučke publike Amerikanci su izazvali pjevanjem pjesme "Mali motorin" benda "Bombaj štampa". Koncerte u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci organizovala je američka ambasada u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije