Muzika

Otvoren peti festival "Boljšoj" na Mećavniku

Otvoren peti festival "Boljšoj" na Mećavniku
Foto: Srna | Otvoren peti festival "Boljšoj" na Mećavniku

Peti festival ruske muzike "Boljšoj" otvorili su večeras na Mećavniku član uprave "Gaspromnjeft" kompanije Aleksandar Dibalj i osnivač festivala Emir Kusturica.

Na svečanom otvaranju nastupio je dječiji hor jedinstvene tradicije "Kolibri" iz Beograda.

Kusturica je rekao da je ovo trebalo da bude jedan san koji će biti ostvaren.

"Prvo je napravljen grad, a sada i dvorište u koje sam vas pozvao da slušate ozbiljnu muziku. Baš na ovom mjestu prije 12 godina pronađeni su šljemovi koji su potvrdili da je u toku Prvog svjetskog rata ovdje bio jedan rov i sada ovdje čekamo orkestar da započne izvođenje ozbiljne kompozicije zajedno sa Romanom Simovićem, violinistom", dodao je Kusturica.

On je istakao da je početak priče o kulturi na Mećavniku, zapravo početak nečega što je u suprotnosti sa crvenim tepihom i šta on sve znači.

"Ovdje imamo livadu, stolice i pogled u nebo. Najviše zbog toga što je ovdje usađena vjera da je umjetnost ljubav i na neki način i oni koji počinju trebalo bi da uđu u taj svijet ohrabreni", rekao je Kusturica.

Član uprave "Gaspromnjeft" kompanije Aleksandar Dibalj rekao je da se već pet godina održavaju okupljanja na Mećavniku, "na ovom lijepom festivalu u okruženju divne muzike".

"Ovo je divna Srbija, ovo su divni ljudi koji su nam veoma dragi i shvatamo koliko se dobro osjećamo kada se nalazimo u okvakvoj atmosferi, okruženi muzikom i divnom prirodom", rekao je na otvaranju Dibalj.

On je dodao da je prije šest godina zamolio Kusturicu da smisli nešto neobično, nešto što se nikada ranije nije događalo i da pokazuje divno prijateljastvo između Srbije i Rusije.

"I eto, njemu je pošlo za rukom da smisli nešto što nikada nije bilo i uspio je da okupi sve divne muzičare iz Srbije, Rusije i Republike Srpske", istakao je Dibalj.

U muzičkom dijelu programa nastupiće violinista Roman Simović, jedan od vodećih svjetskih mecosoprana Milijana Nikolić, violončelista Justus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil.

Za zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku" u dvije starosne kategorije takmičiće se više od 60 učesnika.

Peti muzički festival "Boljšoj" trajaće do 15. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije