Muzika

Ovako su poznate jugoslovenske grupe dobile imena

Ovako su poznate jugoslovenske grupe dobile imena
Ovako su poznate jugoslovenske grupe dobile imena

Prvo što ćete napraviti kada formirate grupu jest pronaći joj odgovarajuće ime.

Što gluplje, zvučnije i pamtljivije, to veća šansa da nešto učinite u životu, mada je sasvim izvjesno da vam ime neće mnogo pomoći ako nemate pojma s nekim drugim, malo važnijim stvarima.

“Imena luda nalaze se svuda” reče jedan nepoznati pjesnik, a mi ćemo malo pozabaviti imenima jugoslavenskih grupa i njihovim porijeklom.

Atomsko sklonište je, na primjer, grupa koja svoju početnu pacifističku orijentaciju, vjerovali ili ne, duguje imenu. Naime, Sklonište se prije dolaska Boška Obradovića zvalo Jovo nanovo, ali je Obradović procijenio da je ime pomalo neozbiljno i nazvao telefonom Bruna Langera da u hrpi prijedloga pronađe odgovarajuće.

Obradovićevi prijedlozi su išli otprilike ovim redoslijedom:

Ista djetinjstva, Lift­ekspres, 9 po Merkaliju, Atomsko sklonište…

Stoj, reče Langer, to je pravo ime!

Onda je Obradović rekao da ono iziskuje i određeni smjer grupe i tako je počelo.

A ko bi rekao da je na sve uticao naziv jedne bezazlene pozorišne predstave koju je Obradović držao prije desetak godina i na kojoj se (gle čuda!) čitala antiratna poezija.

Suprotnih primjera, gdje je prvo osmišljena tekstualna i muzička orijentacija pa onda potraženo ime u skladu s planiranim projektima, ima jako malo.

Vatreni poljubac je jedan od dva primjera poznata dolje potpisanom i označava trećinu onoga što Milića Vukašinovića održava u životu (seks, rock’n’roll i Hanka Paldum).

Drugi primjer je Laboratorija ili Laboratorija zvuka braće Vranešević (kako su se još zvali), a što bi trebalo iskazati stalnu Peđinu i Mladenovu težnju ka istraživanju novih formi muzičkog izražavanja.

Za razliku od vrijednih Vraneševića, nekima je, bar prema imenu, glavna razonoda žderanje. Ima ih čak sasvim dovoljno za jedan kompletan meni: hladno predjelo, toplo predjelo, glavno jelo, desert.

Predjelo su Leb i sol, a ime je nastalo po starom makedonskom običaju da se gostu prilikom ulaska u kuću ponudi hljeb i sol, a naši junaci jednostavno nisu uspeli da se sjete ničega pametnijeg.

Onda dolazi toplo predjelo ili Riblja čorba ili najpoznatija jugoslovenska grupa s mljac-­mljac imenom. Ako se sjećate, Bora je u drugom broju našeg priloga pričao o nastanku imena Riblja čorba, a mi ćemo se ukratko podsjetiti njegovog objašnjenja: grupa se trebala zvati Bora i ratnici, ali je Đorđević odlučio smisliti nešto pametnije.

Neće priznati, ali mu se vjerojatno svidjela i dvosmislenost imena, jer ono u žargonu može značiti i redoviti mjesečni ciklus ljepšeg pola.

Glavno jelo bi mogla biti Pekinška patka, Čontin kulinarski specijalitet nastao skraćivanjem jednog imena nastalog, opet, iz čistog zezanja: Pekinška patka u karamel sosu s dvije mandarine.

Za desert smo ostavili Divlje jagode. Lipovača je želio neko voće, ali da uz nježno ime ide i nešto kontra, tj, divlje, pa su mu jagode bile nekako najprikladnije.

Međutim, nisu sva imena nastala po klopi, što će reći da ima rockera koji se, umjesto da trate vrijeme na gomilanju suvišnih kilograma, radije opredeljuju za čitanje ili čak pisanje lijepe književnosti.

Azra nosi ime po Heineovoj pjesmi “Azra”:

Kraj tanahna šadrvana gdje žubori voda živa, svakog dana šetala se sultanova kćerka mila.

Svakog dana jedno ropče stajalo kraj šadrvana, kako vr'jeme prolazilo, ropče blijeđe, blijeđe bilo.

Jednog dana pitala ga sultanova kćerka draga: “Kazuj, robe, odakle si, iz plemena kojega si?”

“Ja se zovem El Muhammed, iz plemena starih Azra, što za ljubav život gube i umiru kada ljube!”

… a Buldožer po pjesmi “Nekog trebaš voljeti” slovenskog pjesnika Fea Volariča, a koja glasi ovako:

“Nekog trebaš voljeti, pa makar i buldožer”

Prljavo kazalište je termin koji je Jasenko Houra pronašao čitajući “Alana Forda”.

Dvije grupe nose imena po vlastitim pričama.

Boa po priči “Boa konstriktor” koju je u mlađim danima sastavio tandem Puljiz-Remenarić, dok ime U škripcu potiče iz priče po kojoj je babu gitariste Vase pojeo vuk i ona se nalazi u škripcu, a Vasa nije Crvenkapica pa ne može da je spasi… Kasnije se ispostavilo da su U škripcu maler grupa i da im ime sasvim odgovara…

Neke grupe su imale gotove pjesme prije nego što su osmislile ime.

Xenia se zove po vlastitoj “Kseniji” s time da su “izvršene neke grafičke korekcije”.

Parni valjak po svom hitu, znate ono:

“Ja sam parni valjak, pazi da te ne povalim”

.. a Bijelo dugme po pjesmi “Kad bi bio bijelo dugme” koju su imali još u vrijeme kad su se zvali Jutro.

Bijesan zbog šut karte kojom ga je častio Bregović, ritam gitarist Ismet Arnautalić (inače kum Jutra) zabranio je Bosu korištenje imena, pa je rješenje pronađeno u nazivu pjesme, a novi kum je postao sarajevski dizajner Dragan S. Stefanović.

Ovdašnji rockeri vole kafane, pa je nekoliko imena nastalo i u ovoj odgojno­-obrazovnoj ustanovi.

Bulevar se sastavio negdje oko septembra 1978. i u prvo vrijeme svirao pod imenom Tilt iz jednog sasvim prozaičnog razloga koji se uklapa u stabilizacijsku politiku našeg društva: imali su neke plakate, pa tako… Za Novu 1979. su čak nastupili kao Džentlmeni u kombinaciji s Brankom Marušićem Čuturom (menadžer je bio Grada!), a u proljeće 1979. (kad je nestalo plakata), momci odlučiše smisliti nešto drugo.

Sjedoše u kafanu “Lipov lad” na beogradskom Bulevaru Revolucije i počeše praviti popis:

Lipov lad, Čaša, Tanjur, Bulevar…

… obilno ga zalivajući pićem.

Pritom su se toliko derali da su izazvali tuču u kojoj je neko poderao popis. Nele je uspio spasiti jedan komadić na kojem je pisalo Bulevar i sutradan, na probi, onako isprebijani, odlučili su da se tako i nazovu. Što mislite da je Nele sačuvao ceduljicu s imenom Tanjir?

Srđanu Gojkoviću ime Električni orgazam palo je na pamet u beogradskoj kafani “Mornar”, bez nekog posebnog značenja.

Međutim, “najkafanskije” ime ima niška Galija. “Galija” je sjedište niških umjetnika, boema i ostalih ljudi koji nemaju mnogo novca; momci su jedne večeri sjedeli u kavani i smišljali ime, a onda odlučili grupu nazvati po svom omiljenom prebivalištu.

Lačni Franz na slovenskom znači “Gladni Franz”, a Pankrti su u prijevodu “Kopilad”. Prvo ime je nastalo iz zezanja, a “Kopilad”, po objašnjenju Pere Lovšina, označavaju njihov status u društvu, ali je ime zgodno i zato što sadrži termin “pank”.

Zana je (otkrivam vam rješenje nagradne igre!) nazvana po svojoj vokalnoj solistici, Beograd po mjestu rođenja njegovih članova, a Vruć vetar po klimi koja je vladala u popularnoj muzici u vrijeme kad su se našli (januar 1980.).

Film se u početku zvao Šporko Šalaporko i njegove žaluzine (naslov jedne priče Davora Slamniga, zagrebačkog književnika i bivšeg Buldožer gitarista), ali su pod “pritiskom” javnosti odlučili pronaći nešto kraće i zgodnije.

Poslije gomile prijedloga usvojeno je ime Film jer se svima svidjelo i jer je “zvučalo nekako medijski”.

Kiki je oduvijek želio postati pilot, otac gitariste Gorana Bogičevića je takođe bio pilot, imali su neke pilotske uniforme i, normalno, odlučili da postanu Piloti.

Paraf je riječ koju je tadašnji vođa Valter Kocijančić slušao nebrojeno puta na satu maternjeg jezika; onda je napravio grupu, sjetio se parafa i nazvao grupu po njemu.

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije