Muzika

Počinje 55. Sabor trubača u Guči

Počinje 55. Sabor trubača u Guči
Počinje 55. Sabor trubača u Guči

GUČA - Pedesetpeti “Sabor trubača u Guči” počinje danas i trajaće do 9. avgusta, a organizatori na ovoj manifestaciji očekuju preko 500 hiljada gostiju.

Prema riječima domaćina ovogodišnje manifestacije Slobodana Jolovića, posjetioci su počeli da pristižu sa svih strana.

"Iz inostranstva, za sada, su došli gosti iz Francuske, Rusije , Slovenije i Makedonije", rekao je on danas Tanjugu.

Jolović je najavio da će najveću trubačku feštu na Balkanu podizanjem saborske zastave, uz himnu manifestacije "Sa Ovčara i Kablara" kod spomenika trubaču, svečano otvoriti ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Domaćin navodi da će Ljajić obići “Muzej trube”, kamp Turističke organizacije i lokaciju gdje će biti izgrađen Dom trubača. Jolović je naglasio da će ove godine truba biti vraćena Guči, da neće biti turbo-folka i koncerata estradnih zvijezdi.

Prema njegovim riječima, nastupe će imati orkestri Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića i Dejana Jevđića.

“Takođe, koncerte će održati Goran Bregović, Sanja Ilić Balkanika, Ekrem Mamitović, Marko Marković i Elvis Ajdinović ”, rekao je Jolović.

Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan “Dragačevski sabor”.

Jedan je od najvećih i najposjećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina „National Geographic” među 10 najbitnijih događaja u svijetu.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči i istoimena mjesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije