Muzika

Počinje nova sezona Sarajevske filharmonije

Počinje nova sezona Sarajevske filharmonije
Počinje nova sezona Sarajevske filharmonije

SARAJEVO - Koncertom za violinu i orkestar J. Sibeliusa pod dirigentskim vođstvom Uroša Lajovića iz Slovenije u četvrtak će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti otvorena nova umjetnička sezona 2016./2017. Sarajevske filharmonije.

Na programu će biti Simfonija br. 3. "Eroica" Ludviga van Betovena, dok će kao solist na violini nastupiti Denis Goldfeld iz Rusije.

Riječ je o traženom gostu na koncertnim pozornicama širom svijeta, koji je sa Sarajevskom filharmonijom svirao 2015. godine na koncertu kojim je Jevrejska zajednica BiH obilježila 450 godina od dolaska Jevreja u BiH.

Lajović je istakao na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da mu je pripala čast otvoriti novu sezonu Sarajevske filharmonije, kao i da su pripreme za koncert ovih dana vrlo intenzivne, zbog čega očekuje da će ovaj muzički događaj biti vrlo uspješan.

Novi koncertmajstor Nandor Szederkenyi, čiji angažman je organiziran u saradnji a Ambasadom Austrije u BiH, naglasio je da ga raduje biti u Sarajevu, gdje već drugi put sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom, što mu predstavlja iznimnu čast.

"Proba je sinoć bila jako duga i teška, vježbali smo cijelu veče. Bilo je jako lijepo, muzičari su vrlo prijatni, sviđa mi se kako su svi dobro sarađivali i svirali zajedno. Očekujem da će koncert biti jako dobar", ustvrdio je on.

Szederkenyi smatra da koncertmajstor mora pokazati mladim muzičarima kako se zajedno svira u orkestru, te kako violine zajedno nastupaju.

Dodaje da je on voditelj orkestra te da djeluje u saradnji s dirigentom.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pammer ističe iznimnu čast što ova ambasada ima jako dobru saradnju sa Sarajevskom filharmonijom koja traje već nekoliko godina.

Ove godine, kazao je, u fokusu je Godina kulture Austrija - BiH, u okviru koje je organiziran i koncert "Pozdrav iz Austrije".

"Muzika je najbolji jezik koji svi ljudi mogu da razumiju, a želimo da pomognemo i razvoj kulturnog života u Sarajevu. Ono je već sada veliki svjetski grad, s jako puno dešavanja u pozorištu, operi i filharmoniji. Sada smo se počeli baviti sponzorstvom i podržavanjem Sarajevske filharmonije", smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije