Muzika

Prelijepe sevdalinke i jeftina politika

Prelijepe sevdalinke i jeftina politika
Prelijepe sevdalinke i jeftina politika

Sarajevska publika odavno savećim oduševljenjem nije napustila koncert u bosanskohercegovačkoj prijestonici. Zadovoljstvo gledalaca u prepunoj "Zetri" nisu pobrali poznata svjetska muzička imena, niti domaći "hitovi", često i sumnjivog kvaliteta, nego stare i ponekad čini se zaboravljene sevdalinke.

"Moj san je ostvaren, pjevao sam sevdah u 'Zetri'", kazao je nakon koncerta Hajrudin - Hari Varešanović, koji je zajedno sa svojim gostima prošle sedmice pjevao sevdalinke na koncertu "Moj sevdah".

Dvosatno muziciranje na spektakularnoj bini na kojoj je bilo više desetina muzičara i po kojoj su bili prostrti stari bosanki ćilimi, počeo je Hari laganom izvedbom sevdalinke "Što te nema" koju je proslavila Jadranka Stojaković.

Redale su se poznate sevdalinke "Žute dunje", "Snijeg pade na behar na voće", "Evo, ovu rumen ružu", "Tamburalo momče uz tamburu", "Zvijezda tjera mjeseca" i mnoge druge, koje su svi u "Zetri", od najmađih do najstarijih horski pjevali.

Osim Harija na bini su se redali Lado Leskovar, Tijana Dapčević, Boki Milošević, Saša Lošić, Massimo Savić, Arsen Dedić, Armin Muzaferija, Bojan Marović, bend "Erato", Eldin Huseinbegović, Marija Šestić koji su dali doprinos sevdalinci i muzičkom spektaklu u "Zetri".

"Čast mi je bilo što sam pozvan da pjevam na ovakom spektaklu. Sevdah i treba da se pjeva u ovako lijepom ambijentu. Posebno me oduševilo što su ljudi zaista emotivno reagovali. Imam osjećaj da su nas zaista prihvatili svim srcem. Ovaj odlični koncert je znak da bi se ovakve manifestacije češće mogle održavati u Sarajevu", kazao je Eldin Huseinbegović, koji je svojom emotivnom interpretacijom sevdalinke "U Stambolu na Bosforu" pobrao ovacije sarajevske publike.

Aida Jašarević, članica dueta "Erato", oduševljena je koncertom ali je istakla da bi voljela da su neke od sevdalinki otpjevane na modrniji način.

"Prvi put nastupam na ovakvom koncertu. Ovo je veliki projekat i rado smo se odazvale. Voljela bih da smo mogle neke sevdalinke otpjevati u malo drugačijem aranžmanu ali i ovako je prelijepo bilo", kazala je Jašarevićeva.

Osim velikih muzičkih zvijezda iz BiH i iz regiona, koncertu su u "Zetri", u kojoj se tražila pozivnica više (karata nije bilo u slobodnoj prodaji), prisustvovali mnogi iz političkog života, posebno članovi Stranke demokratske akcije.

Jedina zamjerka organizatoru jeste što su se tokom cijelog koncetra na velikom ekranu pored bine vrtile slike kandidata SDA, te je sevdalinka zloupotrijebljena u predizborne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije