Muzika

Preminuo operski pjevač Velizar Maksimović

Preminuo operski pjevač Velizar Maksimović
Foto: Narodno pozorište Beograd | Preminuo operski pjevač Velizar Maksimović

Dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Velizar Maksa Maksimović preminuo je u 85. godini života i biće sahranjen u četvrtak na Novom groblju, saopštio je Nacionalni teatar.

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj "Travijati", sa 132 nastupa. 

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u "Trubaduru", Rigoleta u "Rigoletu", Amonasra u "Aidi", Figara u "Seviljskom berberinu", Belkorea u "Ljubavnom napitku", Tonija u "Pajacima"… 

Pjevao je i u predstavama "Faust", "Karmen", "Španski rat", "Julije Cezar", "Čarobna frula", "Karmina burana", "Boris Godunov", "Pikova dama", "Ivan Grozni", "Kaća Kabanova", "Prodana nevesta", "Koštana", "Ero s onoga svijeta", "Pokondirena tikva", "Gorski vijenac".

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine.

Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991. i poslije toga nastavio je još punih 16 godina da pjeva kao honorarni saradnik. 

Posljednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine. 

Iako prije toga punu deceniju nije otpjevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, "u posljednjem trenutku", umjesto kolege koji se razbolio, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim "Boemima". 

Osvojio je mnogobrojne nagrade, među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pjevača, (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pjevača, (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dvije pozorišne nagrade za operu "Moć sudbine" (Fra Melitone) i "Čarobna frula" (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine... 

Deceniju i po uspješno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije