Muzika

Promocija mladih talenata na festivalu "Boljšoj"

Promocija mladih talenata na festivalu "Boljšoj"
Foto: Srna | Promocija mladih talenata na festivalu "Boljšoj"

Osnivač festivala "Boljšoj" koji se održava na Mećavniku Emir Kusturica rekao je Srni da je osnovni cilj festivala da se udruže i "zavrte" oni koji tek počinju i oni koji pokušavaju da pronađu taj svijet.

"Naš cilj je da između onih što znaju sve i onih koji ne znaju ništa, napravimo spoj i da ih rasteretimo crvenih tepiha, glamura i svega što opterećuje savremeni život", naveo je Kusturica.

Član žirija i profesor na Akademiji u Istočnom Sarajevu Zoran Komadina podsjetio je da je ovo peti festival i da postoji uzlazna putanja koja ga prati.

"Postoji izvestan napredak u takmičarsko–festivalskom delu jer je selekcija proširena i sada je više takmičara iz Rusije. Sada je polovina učesnika iz Srbije a polovina iz Rusije. U jednom delu se može naslutiti da je selekcija pažljivije rađena, tako da će biti verovatno dosta kandidata za nagradu", dodao je Komadina.

On je naglasio da su dosadašnji rezultati ovog festivala bili izuzetni, te izrazio očekivanje da će tako biti i ovoga puta.

Učesnik festivala Nikola Simović iz Istočnog Sarajeva rekao je da će se na takmičenju predstaviti sa dvije kompozicije - Skrjabinovom etidom i autorskom kompozicijom "Kišni dan".

"Očekujem lijepo druženje na festivalu, a došli smo na prijedlog profesorice. Pričala nam je o takmičenju i motivisala nas da više vježbamo, da budemo kreativniji. Ovo je jedan od rijetkih festivala na kojem je u prvom planu klasična muzika, što je veoma lijepo", dodao je Simović.

On je naveo da su propozicije takve da se moraju svirati kompozicije ruskih i domaćih autora.

Učesnik Lena Lukić iz Novog Sada za nastup je odabrala djela Petra Čajkovskog i jugoslovenskog kompozitora Josipa Slavenskog.

"Očekujem lepu svirku, lep provod, novo iskustvo. Utisci su pozitivni", dodala je Lukićeva.

Publika će večeras imati priliku da uživa u svjetskoj premijeri, koncertu klavirskog kvinteta Romana Simovića.

Festival će biti završen sutra, a najbolji učesnici biće nagrađeni zlatnom, srebrnom i bronzanom "Matrjoškom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije