Muzika

Publici veća uloga nego šefu dirigentu na koncertu Beogradske filharmonije

Publici veća uloga nego šefu dirigentu na koncertu Beogradske filharmonije
Foto: Ilustracija | Publici veća uloga nego šefu dirigentu na koncertu Beogradske filharmonije

BEOGRAD - Najveći koncert klasične muzike na otvorenom u istoriji Srbije poseban je i po tome što je prvi put publici dato na volju da bira repertoar, a sve to će imati priliku da čuje i vidi u izvođenju Beogradske filharmonije 25. juna na otvorenom, pored Palate Srbija.

Koncert, na kojem se očekuje da će biti nekoliko desetina hiljada ljudi, filharmoničari iz Beograda će izvesti potpuno besplatno, a prema riječima Jelene Milašinović, PR menadžera ovog orkestra, nadaju se i velikom broju posjetilaca iz regiona.

"Ovo je način da zahvalimo brojnoj publici koja nas prati iz sezone u sezonu. Poznato je da se ulaznice za naše koncerte rasprodaju veoma brzo, ali je ovo poklon i svim drugim ljudima koji pokušavaju da čuju naša izvođenja i to je jedno simbolično hvala, budući da mi postojimo zbog građana. Koncert će se održati u novobeogradskom bloku 13 i to na lokaciji gde se planira izgradnja koncertne dvorane, a orkestrom će dirigovati šef dirigent Gabrijel Felc", kazala je Milašinovićeva u razgovoru za "Nezavisne" i dodala da se nadaju i velikom broju publike s ove strane Drine.

Napomenula je da je njihov koncert i svojevrsni muzički kamen temeljac za nešto što se nadaju da će postati tradicija, te da će dočekati novu zgradu koja će moći da primi mnogo više publike nego što je to bilo do sada.

Za tri nedjelje prikupljeno je čak 5,8 miliona glasova na listi od 25 kompozicija koju je Filharmonija ponudila publici, a glasalo je 17.397 ljudi.

Milašinovićeva pojašnjava da ta ideja da se publika pozove i izabere sama repertoar samo govori koliko im je važna interakcija s njom.

"Ovo je svojevrsni presedan budući da nijedan orkestar nije svojoj publici dao veću ulogu od šefa dirigenta, od muzičkog direktora i same produkcije, tako da simbolično stavljamo do znanja da nam je publika najvažnija", kazala je ona.

I same filharmoničare je iznenadila posjećenost sajta, ali i kompozicija na koju su ljudi klikali najviše puta.

"Celo to glasanje pratio je jedan edukativni element budući da je pored svake numere bio link na kojem je mogla ista da se presluša, tako da je publika mogla da poveže te kompozicije sa imenima. Veliko iznenađenje je bilo da je kompozitor Markez ubedljivo odneo pobedu na toj listi, što dokazuje da je on u Srbiji popularniji i od Mocarta i njegove 'Figarove ženidbe', pa čak i od Šostakovičevog 'Valcera'", rekla je Milašinovićeva.

A, u samom orkestru trenutno vlada veliko uzbuđenje, kako zbog činjenice da će svirati na otvorenom, gdje će ih pratiti hiljade ljudi, tako i zbog iznenađenja da će gost biti maestro Zubin Mehta, najveći dirigent današnjice.

"Do pre nekoliko dana nismo znali šta će konkretno činiti repertoar koncerta, a pretpostavljam i da su sami filharmoničari glasali za neke svoje favorite. Za njih je veliki poklon bio da će maestro Zubin Mehta dirigovati finale Pete Betovenove simfonije. Vlada veliko uzbuđenje, ali i svi smo jako radosni i vrlo ujedninjeni u tome da će to biti jedan od najvećih i najzabavnijih događaja koje možemo pripremiti", smatra Milašinovićeva.

Filharmonijski koncert na otvorenom predstavlja ne samo umjetnički, već i ogroman produkcijski poduhvat, koji podrazumijeva pripremu terena, projektovanje i izgradnju bine, obezbjeđivanje najkvalitetnijeg ozvučenja i osvjetljenja.

"To je jako veliki zadatak, pogotovo ono što je imperativ da to mora biti visoko kvalitetno organizovani događaj. Koncert na otvorenom je uopšte izazov, a pogotovo koncert klasične muzike, i mi tome prilazimo veoma ozbiljno. Sada će naši filharmoničari imati scenu kao prave rok zvezde, ali ono što je najbitnije je da događaj ovog karaktera, ako je dobro osmišljen, ne gubi na kvalitetu", zaključila je ona.

Program koncerta

1. A. Markez: "Danson br. 2"

2. D. Šostakovič: "Valcer" (Džez svita br. 2)

3. K. Sen-Sans: "Danse macabre"

4. S. Hristić: "Grlica" (Ohridska legenda)

5. Đ. Rosini: "Vilijem Tel", uvertira (finale)

6. A. Hačaturjan: "Igra sablji"

7. M. Ravel: "Bolero"

8. R. Vagner: "Kas Valkira" (Valkire)

9. P. I. Čajkovski: "Valcer cvijeća" (Krcko Oraščić)

10. E. Grig: "U pećini gorskog kralja" (Per Gint)

11. Ž. Bize: "Karmen", uvertira

12. Dž. Vilijams: "Imperijalni marš" (Ratovi zvezda)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije