Muzika

Reper Frenkie predstavio novi album: Došlo je do zasićenja socijalnim temama

Reper Frenkie predstavio novi album: Došlo je do zasićenja socijalnim temama
Reper Frenkie predstavio novi album: Došlo je do zasićenja socijalnim temama

U novom albumu je riječ o svojevrsnom "best of" izdanju, koje čini desetak meni najdražih pjesama sa moja četiri solo albuma, te par novih pjesama. Takođe smo dvije od tih starih pjesama preradili i dali im novi zvuk.

Dakle izdanje koje zaokružuje moju dosadašnju karijeru", rekao je tuzlanski reper Frenkie u razgovoru za "Nezavisne", povodom izlaska njegovog novog albuma " Reexperience".

NN: Naziv albuma je "Reexperience". Šta predstavlja taj naziv?

FRENKIE: Mislim da će svima koji razumiju taj engleski termin na prvu biti sve jasno. Dakle, ponovo proživjeti ili doživjeti neke stare pjesme i trenutke. Svi ti tekstovi čine "soundtrack" raznih perioda mog života i svako slušanje je kao listanje nekog starog foto-albuma.

NN: Kojom tematikom se bave tekstovi na ovom albumu?

FRENKIE: Pored ovih starih pjesama, koje su publici već poznate, tu su "Gdje god su moji", "Film" i SCA ("Salt City Attack"). Ove prve dvije predstavljaju po mojoj definiciji neki klasični hip-hop stil, dok je SCA pjesma o mom odrastanju i odnosu s Tuzlom. Na albumu nema novih pjesama koje se bave nekim socijalnim pričama, po kojima sam poznat. Bilo je pokušaja da se napravi nešto u tom smjeru, no svaki put sam sebi zvučao kao da se ponovaljam. Mogu reći da je došlo do nekog zasićenja. Kod nas je situacija manje-više ista kao i prije deset godina, tako da su pjesme kao "Hajmo ih rušiti" i "Gori" i dan-danas aktuelne.

NN: Izašla su i dva video-spota, možeš li nam reći kako je proteklo snimanje i da li se desilo nešto interesantno tokom snimanja?

FRENKIE: Pjesma "Gdje god su moji" je nastala na putovanju kroz BiH dok smo snimali dokumentarni film "Soul Train". Samim tim i video-spot čini dosta materijala iz tog filma. A SCA prikazuje Tuzlu iz naše perspektive. Na oba spota su odlične reakcije s obzirom na to da te pjesme nisu baš za široku publiku. "Gdje god su moji" je na MTV-u zauzela prvo mjesto i na internetu su dosta gledane.

 NN: Nedavno si učestvovao u snimanju filma "Stani na put". Kako je to proteklo?

FRENKIE: Jako fino iskustvo. Film prati nastanak istoimene pjesme te prve korake i suradnje "Fm jam", "Blackout" i "Bassivity" ekipa. Bilo je jako lijepo sresti ponovo sve te ljude i podružiti se. Iako je o nama dosta toga rečeno, mnogi moji prijatelji koji su gledali film su rekli da su saznali puno novih detalja. Ako je to slučaj, onda je film odradio dobar posao.

NN: Kako je izgledalo snimati sa svim ostalim imenima regionalne scene?

FRENKIE: Ma kad skupiš toliko repera na jedno mjesto, onda mora biti puno zajebancije i smijeha. I upravo tako je i bilo.

NN: Često su govorili za tebe da si bio prinuđen da budeš u sjeni Ede Majke. Kako ti gledaš na te komentare?

FRENKIE: Opušteno. Tako i jeste bilo u početku, ali sada obojica imamo svoje albume, nastupe, karijere.

NN: Kakvi su dalji planovi povodom nastupa i koncerata?

FRENKIE: Planiramo prvo malo svirati po regiji i Zapadu, a onda u BiH. Također planiramo izbaciti još dva video-spota, tako da će biti još materijala.

NN: Pjesma SCA ("Salt City Attack") je o gradu Tuzli. Možeš li nam reći nešto više o toj pjesmi?

FRENKIE: Neki dan smo svirali u Rijeci i raja mi je poslije koncerta prišla i rekla kako im je SCA odlična pjesma. Kazali su kako nikad nisu bili u Tuzli, ali nakon ove pjesme kao da su upoznali grad i sada imaju želju da ga posjete. To je bio veoma lijep kompliment.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije