Muzika

Rock´n´roll sa scene prešao u knjižare

Rock´n´roll sa scene prešao u knjižare
Rock´n´roll sa scene prešao u knjižare

Rock'n'roll je za nas bio religija, više puta je rekao i zapisao u knjizi "Fajront u Sarajevu" dr Nele Karajlić.

Za razliku od osamdesetih godina kada je Dr Karajlić predvodio veliko i staro "Zabranjeno pušenje", ta religija iz koncertnih dvorana, klubova, trgovina nosača zvuka preselila se i danas se uglavnom nalazi u knjižarama.

Na prostoru bivše Jugoslavije, gdje je odavno prisutna priča o marginalizaciji rock muzike, sve više se pišu i objavljuju knjige na ovu temu. Vjerujemo da od Vardara pa do Triglava ne postoji knjižara koja ne posjeduje bar jednu knjigu o fenomenu ove muzike. Tu vjeru potvrđuje procjena da je do danas napisano blizu 500 knjiga koje direktno ili indirektno govore o ex-Yu rocku. Redakcija "Nezavisnih novina", stoga, izdvojiće nekoliko.

Kako je naša tema ograničena na fenomen rock'n'rolla nabrajamo knjige koje, ako ste ljubitelj ove muzike, ne biste smjeli da ne pročitate.

Religija o kojoj je pričao Karajlić, dakako, imala je svoje sveto trojstvo, a to je seks, droga i rock'n'roll. Jedan od njenih hodočasnika u "prethrišćanskom" životu bio je i današnji sabrat manastira Ostrog, monah Arsenije Jovanović, autor knjige "Bog i rokenrol".

"Sećanja i izvodi iz dnevnika jednog monaha o njegovom voljenom i najboljem prijatelju iz mladosti, pokojnom slikaru Dušanu Gerziću Geri, i još ponešto o Bogu, duši, Crkvi, savremenoj umetnosti i današnjem vremenu", stoji u podnaslovu ove knjige, a potencijalni čitaoci tu će pronaći ponešto i o sudbinama pokojnih članova kultne grupe "Ekatarina Velika", na čelu sa Milanom Mladenovićem, takođe piščevim prijateljem iz mladosti.

Na ovu temu našavši se u vodama književnosti nije mogao da ne progovori i samoprozvani Doktor za rock'n'roll Milić Vukašinović. Njegova knjiga zove se "Seksualno nemoralan tip", a ono što možete pronaći unutra najbolje govori njena žanrovska odrednica koju je dao sam autor: filozofsko-psihološki porno-triler. Na koricama knjige piše "Ne preporučuje se mlađima od 16 godina".

Ako, pak, naspram autobiografskog, prednost dajete kritičarskom, novinsko-kolumnističkom štivu, a rock'n'roll vam je bliska tema, pravi izbor za vas je knjiga Pece Popovića "Biti rokenrol". Knjiga je propraćena komentarima književnika i univerzitetskog profesora Mihajla Pantića.

"Ovaj urednik se predomišljao između tri naslova: 'Biti slobodan', 'Biti rokenrol' i 'Biti kamen koji se kotrlja'. Prvog se lišio zato da ne bi bio samo citat čuvenih stihova, a trećeg jer je predugačak i nije lak za izgovor. Mada bi poruka rokenrola mogla biti upravo to: biti čvrst i postojan kao kamen, a opet pokretan, makar toliko da se pokrene drugi kamen, a drugi kamen pokrene treći... do pravog 'odrona osećanja'. Primećujete, ono 'biti', kao postojati, živeti ili imati stav, u sve tri varijante bilo je nesumnjivo. Tekstovi Petra - Pece Popovića i Mihajla Pantića u knjizi o srpskom rokenrolu to saopštavaju na najlepši mogući prisan način. Reč je o mestu gde se ne treba čuvati od 'odrona osećanja'", piše na zvaničnoj stranici "Službenog glasnika", u čijem je izdanju objavljena ova knjiga.

Pored memoarskih i tekstova kritika možda su najbrojniji oni enciklopedijskog tipa, a najpoznatija rock enciklopedija kod nas svakako je ona Petra Janjetovića. Prvo izdanje ove enciklopedije obuhvatalo je period od 1960. do 1997. godine, a dopunjeno izdanje ilustrovane "Yu rock enciklopedije" obrađuje period od 1960. do 2006. U ovom kapitalnom djelu na 320 stranica uz obilje fotografija autor je obuhvatio sve najvažnije bendove s prostora bivše Jugoslavije. U dopuni izdanja nalazi se poseban dio o bendovima u SR Jugoslaviji, a obrađeni su i bendovi iz bivših jugoslovenskih republika u tom periodu.

Kako je spisak podugačak, a prostor ograničen, navešćemo još samo neke od naslova knjiga žanrova koje nismo spomenuli. Rock muzičari često su objavljivali i knjige poezije kakve su, recimo, lirske "Ravnodušan prema plaču" ili "Hej, Sloveni" Bore Đorđevića, frontmena "Riblje čorbe" ili "Smijurija u mjerama" gdje se autor Branimir Štulić na epski način bavi svojom karijerom u kultnoj "Azri".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije