Muzika

Slaba posjeta Saboru u Guči - zbog neznanja ili prijetnji

Slaba posjeta Saboru u Guči - zbog neznanja ili prijetnji
Slaba posjeta Saboru u Guči - zbog neznanja ili prijetnji

GUČA - Ovogodišnji 55. sabor u Guči, uprkos očekivanjima organizatora, zabilježio je znatno manju posjetu.

I dok jedni razlog tome vide u neznanju, zloupotrebi u lične i političke svrhe i samovolji pojedinaca, drugi neuspjeh traže u prijetnjama teroirističkim napadima.

Prema riječima domaćina festivala trube Slobodana Jolovića, Dragačevski sabor trubača u Guči bio je i ostaće najveća i najznačajnija manifestacija koja neguje tradiciju, izdavaštvo, izvorno narodno stvaralaštvo i promoviše trubu i trubaštvo u zemlji i svijetu.

"Guča istinski tek treba da postane centar okupljanja najboljih srpskih i svetskih trubača, da neguje i poštuje kvalitet i stremi ka stvaranju brenda koji će donositi daleko veće benefite državi Srbiji i narodu koji u njoj živi, posebno u Guči, građanima opštine Lučani i okoline", kazao je Jolović.

Za to je, kao je rekao, potrebna potpuna saglasnost i uvažavanje svih onih koji na bilo koji način mogu doprinijeti da se taj brend razvija.

"Iz sabora treba ukloniti svaku vrstu neznanja, zloupotreba u lične i političke svrhe i samovolju pojedinaca, jer predstavljaju ozbiljnu prepreku za dalji razvoj i unapređenje i vode ka njegovom urušavanju i gašenju", kaže Jolović.

Prema njegovoj ocjeni u budućnosti sabor treba da traje najviše pet dana, a festival trube tri.

Termin održavanja treba usaglasiti sa Turističkom organizacijom Srbije kako se ne bi poklapao sa ostalim manifestacijama u okruženju.

"Samo kvalitet i praćenje savremenih tokova u svijetu u budućnosti mogu doprinijneti ostvarnju željenih ciljeva ove manifestacije i manifestacionog turizma u Srbiji", smatra Jolović.

Jolović se zahvalio Izvršnom odboru Sabora, svim učesnicima u organizaciji, kao i građanima na gostoprinstvu.

Zamjenik predsjednika opštine Lučani Milivoje Dolović precizirao je da je u programu bilo 1.000 učesnika.

"Goste je zabavljalo 50 akreditovanih orkestara, dok ih je u takmičarskom delu bilo 30 kapela", rekao je on.

Prema ocjeni predsjednice opštine Lučani, slabija posjeta je zabilježena zbog prijetnji od terorističkih napada.

"Ne može se znati tačan broj posetilaca dok se ne sumiraju rezultati za šta će biti potrebno vreme, a karte na stadionu nisu naplaćivane", rekla je Stambolićeva.

Festival trube je završen noćas nastupima majstora trube Elvisa Ajdinovića, nakon kojeg su koncert imali Sanja Ilić i Balkanika.

Poslije njih koncert je održao pobjednički orkestri 55. sabora trubača koji su zatvoriti ovogodišnji festival trube.

Guča je prijestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Jedan je od najvećih i najposjećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije