Muzika

Spoj najluđe zabave i putovanja

Spoj najluđe zabave i putovanja
Foto: N.N. | Spoj najluđe zabave i putovanja

Muzički festivali postali su značajan dio turističke ponude mnogih zemalja, a vrhunska ljetna zabava postala je značajan izvor zarade organizatorima. Upravo zbog toga pripreme za festivale pod vrelim suncem počinju još u zimskim danima.

Od Engleske, preko Španije, Francuske i Njemačke pa sve do Hrvatske i Srbije, ova godina definitivno obećava dobar provod na svim meridijanima. Donosimo vam listu najboljih festivala u 2019. godini.

"All Points East", London (od 24. maja do 2. juna)

Drugu godinu zaredom organizatori čuvenih festivala "Coachella" i "Panorama" zaokupiće Viktorija park u Londonu i tokom četiri dana prirediti muzički spektakl za pamćenje. Svakoga dana na programu će biti pregršt kvalitetnih izvođača, koji će nastupiti uz podršku talentovanih umjetnika iz različitih disciplina. Pored brojnih iznenađenja, ovaj festival je ujedno i prvi u Ujedinjenom Kraljevstvu koji će ugostiti američki indi folk bend "Bon Iver". Učesnici glavnog programa: "The Strokes", "The Chemical Brothers", "Hot Chip".

"Primavera Sound", Barselona (od 27. maja do 2. juna)

Ovaj čuveni festival, koji se održava u samom centru živopisne Barselone, prava je poslastica kako za ljubitelje dobrog zvuka, tako i za ljubitelje putovanja, budući da ova španska ljepotica važi za vrlo atraktivnu turističku destinaciju. Pored poduže liste hedlajnera, uključujući "Solange", "Cardi B" i "Future", tu su i predstavnici elektro i indi scene kao što su "Snail Mail" i "Soccer Mommy". Učesnici glavnog programa: Robyn, Džejms Blejk, "Tame Impala".

"Nuits Sonores", Lion (od 28. maja do 2. juna)

Organizatori ovog festivala su se odlučili za nešto ušuškaniju i intimniju atmosferu koju nude svojim posjetiocima. Uprkos tome što se održava već 16. put, ovaj festival uspijeva da zadrži kvalitet i sjajnu energiju sa samog početka. Svake godine on se održava na nekoliko različitih lokacija u gradu, te su na programu brojne žurke i događaji na otvorenom. Pored brojnih zvijezda kao što su Pegi Gou i pijanista Čili Gonzales, tu su i predavanja na temu digitalne kulture i grafičkog dizajna, kao i festival "Mini Sonores" za djecu. Učesnici glavnog programa: "Bonobo", Čili Gonzales, "The Black Madonna".

"Melt!", Njemačka (od 19. do 21. jula)

Na samo sat vremena vožnje od Berlina, izletište Melt idealna je lokacija za urbani festival koji na najbolji način sublimira njemačku efikasnost i sjajan muzički ukus. Tokom dana posjetioci mogu uživati u svirkama muzičara i bendova u industrijskom kompleksu, kao i kupanju u obližnjem jezeru, a u večernjim časovima na programu su žurke sve do zore. Učesnici glavnog programa: "Bon Iver", "A$AP Rocky", Džordža Smit.

"Dekmantel Selectors", Hrvatska (od 22. do 26. avgusta)

Sa kapacitetom od samo 2.000 posjetilaca i listom učesnika koja je većini ljudi slabo poznata, svakom ko dođe na ovaj festival čini se kao da je zalutao na neku sjajnu privatnu žurku za koju niko još nije čuo. Stejdževi na otvorenom te kupanje u mirnim uvalama čine da ovaj festival u velikoj mjeri podsjeća na godišnji odmor, uz dodatak sjajne muzike i izuzetak velikih gužvi. Učesnici glavnog programa: "Palms Trax", Ben UFO, Young Marco.

"Exit" festival, Novi Sad (4. do 7. jula)

Nakon što je svoj povratak na jednu od najvećih svjetskih elektronskih pozornica prvi potvrdio veliki Karl Koks, i ostali najtraženiji hedlajneri današnjice redom su upisali nastup na "Exitu" u svoje kalendare. Sudeći po produkciji iz prethodnih godina, spektakularna "Mts Dance Arena" ove će godine još jednom pomjeriti već visoku ljestvicu na potpuno novi nivo, a iako u narednim nedjeljama stiže još zvijezda iz najvišeg reda, "Exit" je još objavio čak 22 izvođača za istorijsku postavu "Arene". Učesnici glavnog programa: "The Cure", "Greata Van Fleet", Karl Koks, Tarja i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije