Muzika

Srećan ti rođendan, Kobejne

Srećan ti rođendan, Kobejne
Srećan ti rođendan, Kobejne

Zahvaljujući divnom, ludom, senzitivnom čovjeku, kakav je bio Kurt Kobejn, američka rok grupa "Nirvana" ušla je u legendu, a upravo njemu bismo, da je živ, danas čestitali 50. rođendan.

Kurt Donald Kobejn rođen je 20. februara 1967. u Aberdinu (SAD). Njegov život se mijenja kada u srednjoj školi počne da sluša pank rok, postaje sve burniji i vodi ga nizbrdo. Postaje rob dva opaka poroka  alkohola i droge. Spas je bio u muzici. Dok je njegov lični život bio u previranju, niže profesionalne uspjehe.

Kako se "Nirvana" penje ka vrhu toplista, Kobejn privatno započinje vezu s Kortni Lav, s kojom je dobio i kćerku 1992. godine.

"Ne mogu da vjerujem koliko sam sada kao otac srećniji, ponekad čak i zaboravim na muziku i činjenicu da sam dio benda. Znam da zvuči patetično, ali svega bih se odrekao samo da budem sa suprugom i kćerkom", govorio je tada Kobejn.

Kobejn i "Nirvana" su jako uticali na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike - grandž.

Mnogi smatraju da je Kobejnov doprinos muzičkoj industriji zauvijek promijenio zvuk pop muzike i da ostaje među najuticajnijim muzičarima rok muzike, iako njegovi bliski prijatelji kažu da to nije bila njegova namjera. Stekao je ogromnu slavu, koju je teško prihvatao, jer je imao teškoća da se navikne na sve što ona donosi.

Kobejnova najpoznatija pjesma "Smells Like Teen Spirit" 1991. godine obilježila je početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike osamdesetih godina. Kasnije je proglašena za "himnu generacije", a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika "generacije iks".

'Klub 27'

Smrt je Kobejna stigla u 27. godini. Tada se priključio takozvanom klubu 27, klubu onih kojima je upravo ta godina života bila posljednja: Džimiju Hendriksu, Brajanu Džonsu, Džimu Morisonu, Dženis Džoplin.

Pored njega je pronađeno oproštajno pismo: "Već godinama nisam osjetio zadovoljstvo niti prilikom slušanja, niti prilikom pravljenja muzike. Zbog toga sam osjećao krivicu koja se ne može iskazati riječima. Kada bi se svjetla ugasila i počeo huk iz publike pred naš izlazak na scenu, ja nisam osjećao ništa."

Ipak, i pored takvog osjećanja, njegova muzika i poslije više od 20 godina od njegove smrti i dalje ima uticaja na mlađe rok generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije