Muzika

Sultanija sevdaha promovisala novi album

Sultanija sevdaha promovisala novi album
Sultanija sevdaha promovisala novi album

BEOGRAD - Poznata pjevačica sevdalinki Amira Medunjanin predstavila je danas u Ateljeu 212 svoj novi album "Damar", prvi objavljen u Srbiji i to u izdanju kuće "Long Play", a koji će koncertno promovisati 8. decembra u Sava Centru.

"Svi me pitaju kakav mi je album. Jedina stvar koja mi dolazi jeste: Lijep je. Interesantan je, lijep je i drugačiji od prethodnih. Kako su nam pjesme izašle iz duše, tako smo ih zabilježili, ostavili smo da se čuje čak i da sam bila prehlađena", rekla je Medunjanin.

Ona je primijetila da nema mnogo pjesama na albumu (devet), ali su sve povezane i govore o ljubavi, o čistim osjećanjima.

"Cio album govori o čistim osjećanjima kao fina priča i drago mi je što smo je ispričali", rekla je Medunjanin, dodavši da albumom uvijek želi da ispriča novu priču, kao i da su joj se pjesme vrzmale po glavi dvije godine.

Medunjanin je prvi put u svoju muzičku paletu uvrstila nove autorske kompozicije - "Pjevat ćemo šta nam srce zna" koju je napisao Damir Imamović, dok ona sa džez gitaristom Antom Gelom potpisuje aranžman i "Damar" Boška Jovića (muzika) i Marije Karaule Krznarić (stihovi) i u aranžmanu Mednunjanin i pijaniste Bojana Zulfikarpašića.

Medunjanin je izdvojila numeru "Vjetar ružu poljuljkuje" koju je Edo Ljubić snimio 1942. sa čikaškim tamburašima i izvodio tri različita glasa, kao i "Ah, što ćemo ljubav kriti", koju je više puta pjevala i sada prvi put snimila.

Na albumu su i "sarajevska himna", njoj vrlo draga, "Kad ja pođoh na Bentbašu", divna makedonska pjesma "Tvoje oči, Leno mori", "Oj golube, moj golube", koju se nije usuđivala da pjeva, a za album je otpjevala bez ikakve pripreme, kao i "Moj dilbere" i "More izgrejala sjajna mjesečina".

Medunjanin je ispričala da su album snimili u studiju Pitera Gejbrijela u Londonu, gdje su kako kaže imali savršene uslove i tišinu kao glavnog saveznika.

"Priroda Engleske me je podsjetila na naše krajeve, koji su čak i ljepši. Zašto se niko ne sjeti da napravi studio na Fruškoj Gori? Bili bismo okruženi drvećem, slušali zvuke ptica i zrikavaca", rekla je pjevačica.

Ona je povodom svog trećeg koncerta u Sava Centru rekla da se boji te dvorane, jer je prevelika.

"Prepadnem se kada vidim toliko ljudi, voljela bih da se sakrijem negdje i samo da se čuje moj glas", istakla je Medunjanin i najavila da će sa njom na sceni biti ekipa koja je radila album, nekoliko gostiju, a pored novih pjesama na repertoaru će se naći i one "koje je prošle godine ostala dužna".

"Biće to isplata duga", dodala je Medunjanin.

Poznati muzički kritičar i publicista Petar Peca Popović nazvao je Medunjanin "sultanijom sevdaha", koja je za prvi album dobila velike pohvale u Francuskoj, njen drugi album proglašen je albumom godine u Evropi, treći za najbolji etno album u Engleskoj, a zbog četvrtog "Njujork Tajms" je nazvao "bosanskom Bili Holidej".

"Pripadam generaciji koja nije slušala sevdah, a Amira je muziku koju smo znali iz kafana prenela u ozbiljne sale i na ceo svet. Sevdah je bio potcenjen i nije bio deo elitne kulture, sada prepoznajemo njegov značaj, a Amira je to podigla na viši nivo", naglasio je Popović.

On je rekao da riječ "sevdah" potiče dijelom iz turskog jezika gdje znači ''ljubav" i dijelom iz arapskog sa značenjem "crna žuč".

"To se izmeša na Balkanu i dobije se kvalitet koji ljudi širom sveta razumeju. To je bol duše. O sreći se može lažno pevati, a o bolu se ne može lažno svedočiti i to je uspeh Amire Medunjanin. Žao mi je što sam je čuo tek 2010. godine i što neću živeti dovoljno dugo da uživam u njenoj muzici", naglasio je Popović, koji čuvši Medunjanin prvi put u Sava Centru "prepoznao da je duh sevdaha došao u 21. vijek".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije