Muzika

Sunčica Lončar za NEZAVISNE: Kvartet koji flautu čini prijemčivijom za publiku

Sunčica Lončar za NEZAVISNE: Kvartet koji flautu čini prijemčivijom za publiku
Sunčica Lončar za NEZAVISNE: Kvartet koji flautu čini prijemčivijom za publiku

BANJALUKA - Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić čine sve popularniji banjalučki Kvartet flauta "Flutete", a to je prepoznalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske kada je, finansirajući projekte decentralizacije u kulturi RS, podržalo njihov projekat "Muzički četvrtak sa Flutetama".

U razgovoru za "Nezavisne" Sunčica Lončar je otkrila zbog čega su projektu dali ime baš "Muzički četvrtak".

"Ispostavilo se da je četvrtak najidealniji dan za održavanje koncerata klasične muzike jer u toku je radne sedmice, a ipak nije početak kada ljudi tek startuju s radnim obavezama. Odlučile smo se da ćemo četvrtkom muzicirati u raznim gradovima Republike Srpske i javile smo se na konkurs u Vladu. Prošao nam je projekat, tako da ćemo organizovati šest koncerata u ovom ciklusu, a prošle godine smo već odsvirale sedam koncerata", govori Sunčica Lončar, već najavljujući koncert za 18. februar, koji će biti održan u Derventi. Nakon ovog grada slijede Brod, Novi Grad, Ugljevik, Zvornik i Kozarska Dubica. Na dosadašnjim koncertima sve posjete su bile zadovoljavajuće, pa se članice kvarteta nadaju da će taj trend i da se nastavi, jer njihov osnovni cilj i jeste popularizacija instrumenta. Za razliku od flaute, Sunčica Lončar tvrdi da svi znaju za violinu kao kraljicu instrumenata. Svi vole da slušaju klavir, operske pjevače itd., ali duvači su manje zastupljeni, pa čak i kada je riječ o flauti - jednom od najpopularnijih duvačkih instrumenata.

"To je trebalo popularizovati na malo prijemčiviji način, pa smo se zato odlučile da to bude u okviru kamerne muzike, dakle muzike za neke manje ansamble. Nas četiri smo inače sarađivale dosta dugo i prije nego što smo osnovale kvartet, tako da nije bio nikakav problem da se spojimo i nabavimo kompozicije, nešto čak i same aranžiramo i trenutno su nam na repertoaru popularna djela klasične muzike", rekla je Lončareva, otkrivajući da se već mogu vidjeti rezultati njihove "misije". Odmah nakon prvog koncerta Kvartet flauta "Flutete", koji se desio u novembru, iako je odavno bio prošao upisni rok, u Muzičku školu "Vlado Milošević" nekoliko kandidata prijavilo se da želi svirati flautu. U manjim gradovima u kojima postoje muzičke škole takođe je poraslo interesovanje za flautu.

"Ono što mi radimo kao savremeno i što utiče ili što bi možda moglo uticati da se promijeni svijest publike je to što primjenjujemo savremene tehnike sviranja. To su, recimo, istovremeno pjevanje i sviranje u flautu, zatim razni koreografski pokreti, poput recimo tapkanja nogama, pucketanja prstima i slično", kazala nam je Lončareva i dodala da "Flutete", pored klasične, koriste i alt flautu, koja ima dublje tonove, te pikolo flutu. Tim mijenjanjem instrumenata i načina interpretacije, ovaj sastav praktikuje jedan savremen način sviranja, koji je, smatra Lončareva, i potreban i poželjan. Ipak, dodala je ona, klasični zvuk kada se svira recimo jedan Mocert, nema potrebe za modernizacijom. Kompozicije velikana publika jednostavno osjeti, to niti smije niti može da se mijenja, te u takvim slučajevima "Flutete" jednostavno sviraju kako je to zamislio originalni kompozitor i kako se to radi vijekovima.

Iako su im godišta dosta raznolika, ove četiri akademski obrazovane flautistkinje poznaju se veoma dugo, tako da možemo reći da je muzički sastav "Flutete" nastao prije godinu i po dana nakon decenijskog druženja članica.

Naime, Sunčica Lončar i Marija Filipović su koleginice sa klase, studirale su zajedno na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a pošto su danas profesorice u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" - Natašu Vukojević i Deanu Simić, koje su završile tu školu, poznaju još od prvog razreda. Uzgred, sve članice kvarteta završile su istu muzičku školu, a tri i istu akademiju. Još čekaju Deanu Simić, koja je trenutno druga godina Akademije umjetnosti, pa da sve pređu potpuno isti obrazovni put. Nakon prvog nastupa na koncertu profesora u matičnoj školi uslijedila su prva oduševljenja i pohvale za "Flutete". Aplauzi profesora i učenika učinili su to da se ragistruju kao udruženje, tako da danas, kako nam kaže profesorica Sunčica Lončar, skoro da ne postoji mjesto u Republici Srpskoj gdje nisu ili gdje neće svirati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije