Muzika

U banjalučkom Banskom dvoru izložba Demofesta

U banjalučkom Banskom dvoru izložba Demofesta
U banjalučkom Banskom dvoru izložba Demofesta

BANJALUKA - U susret desetom "Demofestu" u Banskom dvoru u Banjaluci otvorena je izložba majica, bedževa, instrumenata i slika, koji su sve prisutne vratili deset godina unazad.

Povod za ovaj "Demofestov" vremeplov je i nominacija za prestižnu evropsku nagradu "UK Festival Awards" i to u kategoriji najbolji festival van Velike Britanije, kao i otvaranje novog izložbenog prostora u Banskom dvoru.

Dobrodošlicu svim ljubiteljima ovog festivala poželio je domaćin Milorad Petrić, direktor Banskog dvora, koji je čestitao jubilej "Demofestu".

"'Demofest' je nastao na tvrđavi Kastel i mi se nadamo da će tamo i da ostane. Ovo je festival koji ima veliki značaj za grad Banjaluku i za našu državu", istakao je Petrić.

On je dodao da je tehnička služba ove institucije učinila veliki napor u pripremi prostorija u kojima je otvorena izložba vezana za muzički festival i koje će u budućnosti služiti kao izložbeni saloni svim radnicima kulture.

Izvršni direktor marketinga i prodaje kompanije "M:tel" Đorđe Mišić je naglasio da je ova kompanija od početka sponzor "Demofestu" i da je ovo festival koji je postao nezaobilazna tačka na karti regiona.

"Nominacija koju je dobio 'Demofest' za nagradu najboljeg festivala je nagrada sama po sebi. Moram da naglasim da je danas lako biti sponzor 'Demofestu' kada je sa pravom dobio epitet najboljeg u regionu", istakao je Mišić.

Direktor festivala Brana Janković je dodala da joj je velika čast što radost povodom deset godina postojanja može da podijeli sa sugrađanima.

"Kandidatura našeg festivala je značajna i za naš grad i za državu. Cijelu priču smo započeli prije deset godina, i bilo je teških trenutaka u kojima smo razmišljali da li da nastavimo ili odustanemo. Ova izložba je dokaz i potvrda da smo i dalje na pravom putu", istakla je Jankovićeva.

Ona je dodala da posjetioci izložbe imaju priliku da vide koliko truda, energije i rada je uloženo u stvaranje i realizaciju "Demofesta".

"Festival je pored muzičkog dijela obilježila i podrška drugim vrstama kulture koje su se kroz 'Demofest' promovisale, a tu su dizajnerska rješenja plakata za koja smo dobili mnoge nagrade", dodala je Jankovićeva.

Direktorka festivala je istakla da je nominacija koju je zaradio "Demofest" ucrtala Banjaluku na muzičku mapu Evrope.

"Mi smo na ovom takmičenju za najbolji evropski festival u konkurenciji sa jednim festivalom iz Mađarske, koji od svog grada dobija milion i po evra za organizaciju. Mi od grada dobijamo 5.000 maraka. Svjesni smo da su vremena teška, ali nadamo se da je prvih deset godina preživljavanja prošlo i da sada slijedi novi uspon našeg festivala", naglasila je Jankovićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je čestitao festivalu na nominaciji i Upravi Banskog dvora na otvaranju novih izložbenih prostorija.

"Rukovodstvo Banskog dvora je iz redovnih sredstava izdvojilo novac za osposobljavanje ovih prostorija i ja im čestitam na tom poduhvatu. Ovdje ćemo uživati u sjećanjima koje je stvorio naš "Demofest" jer ovo je trag kulture koji je naš festival poklonio našem gradu", naglasio je Gavranović.

Budući gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je istakao da je "Demofest" brend grada Banjaluke i da će grad da učestvuje u njegovoj realizaciji. 

"'Demofest' treba da bude nešto što je 'Exit' ili 'Nišvil'. Mi imamo ovaj festival i moramo biti ponosni na njega", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije