Muzika

Umjetnost stiže na trgove, u parkove i ulice Sarajeva

Umjetnost stiže na trgove, u parkove i ulice Sarajeva
Foto: N.N. | Irhad Baručija

​SARAJEVO - Festival ulične umjetnosti (FUU), čiji je termin ove godine iz sedmog mjeseca zbog vremenskih prilika pomjeren za deveti, počeće u petak, 7. septembra, u 19 časova na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a njegovo četvrto izdanje biće održano pod sloganom "Love my life".

Zamišljen kao festival koji ne obavezuje na posjetu, već ljudima dolazi sam, FUU će tako i ovog puta trgove, parkove, ulice, naselja i šetališta grada Sarajeva oživjeti kroz kulturu i umjetnost, a prvi koji će svojim notama obradovati slučajne prolaznike i namjerne goste festivala jeste violinista Irhad Baručija.

"Zovem se Irhad Baručija. Znam da vam sada ne zvuči poznato, ali jednog dana hoće. Rođen sam 5. aprila 1994. godine u Zenici. Otkad znam za sebe, pokazivao sam zanimanje za muziku, zvuk, ritam i od malih nogu sam bio naklonjen umjetnosti. Šta god da sam radio uvijek bih pjevušio, često i nesvjesno", kazao je o sebi prvi umjetnik koji će nastupiti na četvrtom izdanju FUU. Nakon njegovog nastupa na Pozorišnom trgu Susan Sontag, prisutnima će se obratiti direktor festivala Aleš Kurt, a tačno u 20 časova mikrofon će preuzeti rap sastav "Stoposto". Nastup ovih hip-hopera trajaće narednih sat vremena, a da festival ostaje na tragovima multimedijalnosti u 21 sat trebalo bi vatrenom magijom da dokaže i pokaže cirkuski duo Master'n'Margarita - "Cabaret for dummies".

Drugog festivalskog dana u 10 časova u Velikom parku biće otvoren Art market, čija će ponuda biti dostupna do nedjelje, kada i završava festival.

U 17 časova 8. septembra u zgradi "Papagajka" zakazano je otvaranje galerije "Garage art", a uslijediće muzički program "Svira ko stigne". U 18 časova Jusuf Brkić počinje s magijom na sazu, a nedugo nakon toga biće upriličena projekcija filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti i izložba inspirisana sloganom ovogodišnjeg FUU-a "I love my life".

U 19.45 časova u zgradi "Papagajka" program se nastavlja audio-vizuelnim elektronskim užitkom uz "Bitef smrti", u 20.45 nastupaju Basheskia & Edward EQ, a u 22 časa bend "Gudron".

U oviru festivala, i to ispred Gradske tržnice u Sarajevu, biće održan i nastup Kamernog simfonijskog orkestra Zenice, a zakazana je i parada klovnova, potom "Obojena klapa", DJ Mehikano i drugi.

Treći i posljednji dan festivala 9. septembra rezervisan je za dječji program, a najmlađe posjetioce će zabavljati teatarska trupa "Everyman" i Udruženje "Bajka". Na ovogodišnjem FUU zakazane su i radionice kiparstva, flicanja, klesanja i modelovanja, a pored programa za djecu, posljednjeg dana u 17 časova u "Papagajki" biće otvorene izložbe "Garage art" i "Pap-agaj Art".

Program ovogodišnjeg izdanja festivala zatvoriće predstava "Dame biraju", u produkciji "Altteatra", te zvuci flamenka uz Hectora Morića i Meritu Bavčić.

U kompleksu zgrade "Papagajka" moći će se pogledati i murali umjetnika Rikarda Druškića, Muhameda Baručije, Denija Božića, Romana Kuduzovića, Maje Batine i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije