Muzika

Umro Pero Gotovac, autor muzike za 'Malo' i 'Velo misto'

Umro Pero Gotovac, autor muzike za 'Malo' i 'Velo misto'
Foto: index.hr | Umro Pero Gotovac, autor muzike za 'Malo' i 'Velo misto'

U Zagrebu je u četvrtak u 91. godini umro Pero Gotovac, istaknuti hrvatski kompozitoe, dirigent i muzički producent. Pero Gotovac rođen je u Zagrebu 12. februara 1927.

Studij teoretsko–folklornog smjera na Muzičkoj akademiji u Zagrebu završio je 1955., kao tada jedini student koji je za diplomski rad izabrao temu iz etnomuzikologije.

Nakon studija se zaposlio u diskografskoj kući Jugoton, gdje je readio 17 godina kao kompozitor i aranžer. Godine 1973. prelazi u Gradsko pozorište Komediju gdje je dirigent do 1996. godine. "Gotovo svi njegovi pjevani numere iz pozorišnih predstava, ostali su živjeti samostalno i izvan pozornice. Aktivno učestvujući na regionalnim festivalima popularne muzike, posebno je vodio brigu o literarnoj vrijednosti stihova koje komponuje, a u svojim radovima često se služio elementima ‘etno’ korijena. Godine 1996. odlazi u penziju, ali nastavlja djelovati, naročito u Hrvatskom društvu kompozitora u svojstvu člana predsjedništva i na funkcijama potpredsjednika i predsjednika (2000. — 2004.). Tokom duge i plodne karijere komponovao je filmsku, tv i pozorišnu muziku, autor je uspješnih šansona, dvije kultne serije Naše malo misto i Velo misto popraćene su muzikom Pere Gotovca.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije