Muzika

"Vazduh" je slika našeg društva

"Vazduh" je slika našeg društva
"Vazduh" je slika našeg društva

Tuzlanski bend "Univerzitet Angele Merkel" (UAM) u saradnji sa sarajevskim kompozitorom i producentom Vladom Džihanom snimio je novi singl pod nazivom "Vazduh", za koji je urađen i animirani video-spot.

Frontmen tuzlanskog sastava Adis Selimović ističe da je singl "Vazduh" rezime i ogledalo našeg društva iz perspektive benda "Univerzitet Angele Merkel" i samog reditelja video-spota Štefana Vedrana iz Zagreba.

"Art je jedini izraz za ovaj video-spot, mali signal koji pokušavamo da ostavimo radi budućnosti, i asociramo, jer to je možda jedina svrha popularne kulture danas, asocirati", naglasio je frontmen benda Adis Selimović.

Tuzlanski muzičar dodaje da je izgled našeg društva osnova ove numere i smatra da se istorija našalila sa Bosnom i da ta neslana šala još uvijek traje.

"Ono oko čega suštinski brinemo je da ni sama evropska zajednica više nema neke ozbiljne planove za nas. Zato imamo ovakav pristup, jer nije ovo pamflet, kod nas neke ozbiljne politike nema, ideje još manje, samo smo malo u brizi, što je potpuno prirodan osjećaj, jer izborom većine bh. plebsa, svi tonemo, tonemo u iluziju. Tako da vjerovatno Evropa danas vrši segregaciju društva, pa to što ostane u BiH, neka se snađe", istakao je Selimović.

Ovaj bend je privukao veliku pažnju javnosti kada je objavio omaž nesretno stradalom dječaku Denisu Mrnjavcu koji je ubijen u sarajevskom tramvaju. Bend je tada snimio spot u ovom tramvaju, a u video-spotu se pojavljivala i majka nesretno preminulog dječaka Ana Mrnjavac.

"O sličnim stvarima smo govorili kada smo sa Anom Mrnjavac uradili video, omaž nesretno stradalom Denisu Mrnjavcu, ukazujući da u društvu skoro da empatije nema i sve je manje, a sistem apsolutno ne radi ništa, i svi oni koji šute i trpe su upravo njihovi saveznici. Tako da vjerovatno Evropa danas vrši segregaciju društva, uvidjevši da mi ne želimo društvo civilizovano, društvo vladavine prava, pa to što ostane u BiH, neka se snađe", istakao je Selimović.

Rediteljsku palicu u ovom animiranom video-snimku je preuzeo Štefan Vedran iz Zagreba, dok je za muziku i tekst bio zadužen Adis Selimović.

Frontmen benda Selimović je takođe bio zadužen i za aranžman pjesme, a pored njega su učestvovali i Đani Pervan i Vedran Sijerčić. Za produkciju je bio zadužen bečki producent Vlado Džihan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije