Muzika

Violinista Andrej Kurti debitovao u Karnegi Holu

Violinista Andrej Kurti debitovao u Karnegi Holu
Violinista Andrej Kurti debitovao u Karnegi Holu

BEOGRAD - Violinista Andrej Kurti održao je solistički koncert u Karnegi Holu u Njujorku, jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana, u produkciji LeitmotivArts.

Kurti je nastupao na mnogim scenama u Americi, Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Grčkoj, Rusiji, Španiji, Franusckoj, Latviji, Kanadi i Južnoj Koreji a ovim nastupom u čuvenom Karnegi holu je napravio veliki korak na svjetskoj muzičkoj sceni, navode producenti.

Kurti, koji je nakon završene srednje škole diplomirao na čuvenom moskovskom konzervatorijumu P. I. Čajkovski te potom magistrirao i doktorirao u SAD, priredio je pravi violinski spektakl. Izveo je šest sonata opusa 27 Belgijskog violiniste, kompozitora i dirigenta Ežena Isaija.

Svih šest sonata rijetko se izvode na jednom resitalu jer predstavljaju jedan od najzahtjevnijih opusa napisanih za jedan solo instrument.

Kurti je bio jako motivisan da se sa ovim opusom uhvati u koštac na najvažnijem nastupu svoje dosadašnje karijere, majstorski pokazavši zašto mu baš ovaj repertoar donosi svjetsku slavu.

Veliki broj ljudi iz bivše Jugoslavije koji žive i rade u Njujorku došli su na koncert da mu pruže podršku. U publici je bio i poveći broj studenata violine sa univerziteta u Luizijani, gdje Kurti radi kao profesor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije