Muzika

Zaječar otvorio vrata rokerima (FOTO)

Zaječar otvorio vrata rokerima (FOTO)
Zaječar otvorio vrata rokerima (FOTO)

ZAJEČAR - U specifičnoj atmosferi arheološkog lokaliteta Feliks Romulijana večeras je grad Zaječar otvorio vrata rok muzičarima, pošto je na tom mjestu otvorena 49. Gitarijada.

Gitarijada je zvanično počela dodjelom ključeva grada Zaječara Rokonačelniku ovogodišnje manifestacije, Nenadu Milosavljeviću, poznatom kao Neša Galija, i uručivanjem nagrade "Kostadin Kostadinović - Čauš" muzičaru i novinaru Vladimiru Jankoviću - Džetu.

Milosavljeviću je ključeve grada uručio gradonačelnik Velimir Ognjenović, a Jankoviću je nagradu predao zamjenik gradonačelnika Mirko Nikolić.

Komentarišući priznanje, Milosavljević je rekao da mu je "osjećaj sličan kao kada je grupa Galija pobijedila na gitarijadi 73. godine".

On je primijetio da je mladim muzičarima danas teško, jer nema izdavačkih kuća, ali da im Gitarijada pomaže.

I dok su ranije morali da zasluže singl, danas ga može snimiti svako ko ima novac, kaže popularni Neša Galija.

Milosavljević je dodao da se kod mladih vidi veliki bunt. Oni nemaju podršku medija, ali ipak pronalaze načine kako bi "ugledali svjetlost dana", zaključio je on.

Ranije danas je svečano otkrivena i tabla povodom preimenovanja ulice "4. juli" u Kostadin Kostadinović Čauš.

Ulica u Zaječaru je odnedavno ponijela ime tog producenta i osnivača Gitarijade koja je uz njegovo rukovodstvo postala najznačajnija rok manifestacija u Jugoslaviji, ali i na Balkanu.

Program se nastavlja večeras, a na sceni nastupiće Darko Rundek Cargo trio, Gibonni i Vlatko Stefanovski, Nikola Vranjković, Giga Groovy Going Group i pobednici 48. Gitarijade bend D Zoo.

U okviru takmičarskog dela nastupiće 14 bendova u polufinalu. Ocjenjivaće ih žiri na čijem je čelu Branimir Lokner, a čanovi su Dragiša Radulović, Nenad Kuzmić, Marko Ranđelović, Dušan Hedl (Slovenija), Dragutin Matošević (BiH), Igor Polak (Hrvatska), Panta Džambazoski (Makedonija) i Vasko Gromkov.

Polufinale će biti održano 30. i 31. jula, a finale 1. avgusta.

Na Gitarijadi će nastupiti i Van Gogh, Dubioza Kolektiv, Hard Time, Guano Apes, Kerber, Laibać, Galija, Therapy?, Generacija 5, Električni orgazam, Ðura i mornari i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije