Muzika

Završeni "Dani Duška Trifunovića"

Završeni "Dani Duška Trifunovića"
Foto: Srna | Završeni "Dani Duška Trifunovića"

PALE - Sopran Klaudija Krkotić, uz pratnju Sonje Radojković na klaviru, održale su večeras koncert "Tužnih pjesama" i predavanje o kompozitoru Vojinu Komadini i njegovoj saradnji sa srpskim pjesnikom, književnikom i televizijskim autorom Duškom Trifunovićem.

Ovim događajem je večeras na Palama završena manifestacija "Dani Duška Trifunovića".

Krkotićeva je rekla da mali broj ljudi zna da je Duško Trifunović imao saradnju sa velikim srpskim kompozitorom Komadinom, da su zajedno proveli dio izbjegličkih dana u druženju i traženju snage da prevaziću sve nevolje koje su ih zatekle, a iz kojih su se izrodila sjajna muzička djela.

"Ovo večeras je bio ciklus pjesama, prikaz jednog perioda 90-ih godina i svega onoga što su njih dvojica sami preživjeli. Želim da pokažem publici koliko je bila jaka veza između Duška i Vojina", istakla je Krkotićeva.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Marko Sikima kaže da je zadovoljan manifestacijom koja je trajala četiri dana, te da će se truditi da u narednim godinama uvedu još sadržaja koji su tematski povezani sa životom i stvaralaštvom Duška Trifunovića kako bi i dalje okupljali njegove prijatelje, saradnike.

Sikima navodi da su ove godine dobili najpozitivnije reakcije od svih učesnika, a sama činjenica da ova manifestacija traje duže od deceniju dovoljno svjedoči o njihovoj posvećenosti i želji da se Trifunović sačuva od zaborava.

"Vjerujem da ćemo kao sredina i kao lokalna zajednica istrajati u tome da i narednih godina obilježavamo ovu manifestaciju", ističe Sikima.

Pokrovitelji 12. manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Prvu knjigu je izdao po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole". Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

Umro je 2006. godine u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije