Muzika

Željko Lučić - od otpravnika vozova do svjetskog baritona

Željko Lučić - od otpravnika vozova do svjetskog baritona
Željko Lučić - od otpravnika vozova do svjetskog baritona
Agencije

SARAJEVO - Narednog mjeseca u Narodnom pozorištu bit će održan koncert jednog od najvećih svjetskih baritona Željka Lučića.

Lučić je rođen u Zrenjaninu prije 45 godina, a pjevačku karijeru počeo je gotovo slučajno. Radio je kao otpravnik vozova i pjevao u horu kada ga je zamijetila Biserka Cvejić u čijoj je klasi i upisao novosadsku muzičku akademiju u 25. godini života.

Nakon nastupa u beogradskoj operi, te pobjede na međunarodnom natjecanju u Barceloni, potpisuje ugovor sa frankfurtskom operom, a njegova karijera počinje zvjezdani uspon 2005. godine gostovanjem u Covent Gardenu.

Slijede nastupi u pariškoj i Bečkoj državnoj operi, a već naredne godine nastupa u Metropoliten Operi u New Yorku. Gioconda, Macbeth, Rigoletto i brojne druge opere osigurale su mu status jednog od vodećih svjetskih intepretatora u baritonskom repertoaru.

Lučić danas nastupa u najvećim svjetskim opernim kućama i festivalima, u novim produkcijama, s najvećim imenima iz opernog svijeta.

Trenutno se Lučić nalazi u Čikagu gdje će do 30. marta nastupati u Lyric Operi, jednoj od vodećih opernih kuća sjevernoameričkog kontinenta.

Ovo je njegova premijerna sezona u čikaškoj operi a nakon koncerta u Sarajevu 19. aprila, Lučića očekuju nastupi u Minhenu, Beču i Cirihu, dok će krunu njegovog dosadašnjeg rada činiti Traviata u kojoj će imati glavnu rolu, na otvorenju naredne sezone u milanskoj La Scali, pod dirigovanjem Danielea Gatija. Traviata će biti vrhunac milanske proslave 200. godišnjice Verdijeva rođenja.

Na sarajevskom koncertu 19. aprila uz izvrsnog Lučića nastupit će i maestro Ivo Lipanović koji će dirigirati Sarajevskom filharmonijom i Horom Opere Narodnog pozorišta. Sopranistica Aida Čorbadžić pridružit će se Lučiću na sceni, zajedno sa tenorom Amirom Saračevićem i basom Ivanom Šarićem.

Ulaznice za koncert Željka Lučića mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po cijeni od 20, 35 i 50 KM.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije