Pozornica

400 godina od smrti Vilijama Šekspira

400 godina od smrti Vilijama Šekspira
400 godina od smrti Vilijama Šekspira

Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, velikom će pompom obilježiti 400 godina od smrti velikana engleske i svjetske književnosti Vilijama Šekspira, preminulog 23. aprila 1616. godine.

Više od pet miliona ljudi iz cijelog svijeta očekuje se u Velikoj Britaniji i Šekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj. Glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igraće komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskog pozorištu koji će posjetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl "Šekspir uživo" biće uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope.

Tog dana, kad se obilježava i engleski nacionalni praznik Svetog Džordža biće organiziovana plesna parada i vatromet.

Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svjetskog glasa.

Opus Šekspirovih djela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dvije duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svijetu.

Književnik je najveći dio svog opusa napisao između 1590. i 1613. Njegova rana djela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. vijeka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali "Hamlet", "Kralj Lir" i "Magbet", pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Šekspir je bio ugledan pjesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmjere prije 19. veka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. vijeka, Šekspirova djela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom svijeta.

Dan prije smrti Viljama Šekspira, preminuo je drugi velikan svjetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obilježava takođe 400 godina od njegove smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije