Pozornica

Anegdote oživjele duh Danila Stojkovića

Anegdote oživjele duh Danila Stojkovića
Anegdote oživjele duh Danila Stojkovića

VRNJAČKA BANJA - "Dani Danila Bate Stojkovića", manifestacija u čast ovog velikog srpskog glumca i komičara, počeli su u Vrnjačkoj Banji šesti put, tradicionalno uoči njegovog rođendana.

U okviru ovog značajnog kulturnog događaja u ponedjeljak uveče otvorena je izložba "Glumački portreti" Aleksandre Jelović, a 11. avgusta, na dan njegovog rođenja, domaćini manifestacije Caci Mihailović sa Mirom Banjac i Milicom Kralj, zasadili su drvo u znak sjećanja na velikog glumca i prijatelja Vrnjačke Banje.

"'Batin hrast' biće prvo drvo u Parku poznatih, u kome će se kasnije naći i druga stabla u čast onih koji su važni za istoriju i kulturu Srbije, a koji su dolazili u Vrnjačku Banju. Bata je ovde dolazio sa suprugom svakog 10. avgusta punih 20 godina, ovdje bi proslavljao rođendan, obilazio kafane i uživao u društvu prijatelja i običnih ljudi", kaže organizator manifestacije Nikola Džamić.

Tradicionalni ritual ogledao se u obilasku malih, za turiste skoro nevidljivih vrnjačkih kafana punih duha.

"Uspomena i anegdota je toliko mnogo. On je bio velika ličnost. Ljudi bi pričali kako je Banja puna glumaca, a kada biste pitali: "Pa, dobro, ko je stigao", odgovarali bi: "Pa Bata Stojković". Eto kako je i odavao utisak da se ne radi o jednom čoveku, već čitavoj grupi ljudi. Volio je roze sa puno leda, a dešavalo se da u šanku ostavi 'kamaru para' za svaki slučaj ako se zaboravi ili društvo nema da plati", priča Džamić.

Bata se posljednji put poklonio publici upravo u Vrnjačkoj Banji, na promociji knjige "Karirani stolnjak" koju je napisao Džamić, a koja govori o Batinim druženjima s vrnjačkim kafanama i ljudima koje je u njima sretao.

"Manifestacijom koju organizujemo želimo da mu se odužimo, da ga se sećamo i predstavljamo onakvog kakav je bio izvan platna i scene", istakao je Džamić i dodao da se manifestacija zatvara sutra.

Prijatelji i gosti manifestacije posjetiće i školu na Goču, koju je sagradio Batin rođeni brat Živorad Stojković, gdje će biti poslužen i tradicionalni "Batin ručak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije