Pozornica

"Artz" u Tuzli: Cijeli grad festivalska pozornica

"Artz" u Tuzli: Cijeli grad festivalska pozornica
Foto: Ilustracija | "Artz" u Tuzli: Cijeli grad festivalska pozornica

TUZLA Izložbama djela Vincenta van Goga i "Domovina velikih kćeri" u utorak navečer u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli otvoren je 4. festival savremene umjetnosti "Artz", koji će trajati do sutra. Na programu su brojni sadržaji, za sve generacije.

Ovogodišnji moto festivala je "Budi slobodan", a program se održava u pet festivalskih zona, i to "Teatar" zona, "Film & video", "Visual arts", "Open air music" i "Edu".

"Festivali i kultura su jedina stvar koja integriše, koja spaja i ne razdvaja. Upravo je takva priča s 'Artz' festivalom, koji ove godine ima 80 umjetnika iz 10 evropskih i južnoameričkih zemalja. Prikazat ćemo oko 40 programa, a sve će se dešavati na raznim lokacijama, od galerije, Ateljea "Ismet Mujezinović", Panonskih jezera, pijaca, trgova, parkova i tuzlanskih ulica", rekao je Rusmir Krdžalić, direktor festivala "Artz".

Organizatori su kazali da na terenu slika pokazuje relanost kulturne scene u BiH i da ljudi nisu svjesni koliko je kultura važna. Ako nema kultrunih institucija i događaja u jednom gradu, i on i njegovi stanovnici stagniraju.

"Umjetnost je ona koja širi vidike. Umjetnost nam donosi nove spoznaje. Tako smo se mi odlučili na ovaj donkihotovski korak, a vidjeli smo, u stvari, da mi dobijamo tu bitku. Na početku je bilo teško i sada je teško. Ali, kako prolaze godine, naše ime se širi", kazao je Damir Pirić, režiser festivala.

Posjetioci festivala svih generacija mogu pronaći nešto za sebe kroz filmske radionice, predstave, izložbe, premijere filmova, ples, party elektronske muzike, umjetničku žurku... Osim toga, umjetnici imaju priliku da pokažu radove i nešto zarade, poput putujuće galerije "Grundilo", koja je ove godine gift shop festivala.

"Trenutno je Tuzla postala festivalski grad. Ima festivala. Mada uvijek može bolje i više. Kako ovi rastu, tako ovi drugi od njih uče. Onda oni rastu, pa međusobno razmjenjuju informacije pa festivali postaju sve bolji", kazao je umjetnik Alija Kamber iz galerije "Grundilo".

Festivala ima dosta u regiji, ali ovakav multidisciplinarnih festival poput tuzlanskog  je rijetkost, smatra Morana Komljenović, producent  produkcijske kuće "Fade in" iz Hrvatske, koja je održala radionicu o finansiraju filmske produkcije. Prema njenom mišljenju, bitna je i prekogranična saradnja u tom segmentu.

"Mislim da je naša snaga u tome da sklapamo saradnje i kooprodukcije, da uzlazimo van na neke druge platforme, da jednostavno svoju snagu širimo u što većoj mogućoj mjeri sa zajedničkim projektima i zajedničkim nastupima", pojasnila je Komljenovićeva.

Između ostalog, posjetoce festivala očekuju i premijere predstave "Tragovi" i dokumentarnog filma "Najgori na svijetu" iz vlastite produkcije "Artza".

Inače, festival je nedavno postao član najboljih evropskih festivala i evropske festivalske porodice EFA, koja potvrđuje njegov kvalitet, kreativnost i inovativnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije