Pozornica

Banjalučki Kastel će okupirati 3.500 folkloraša

Banjalučki Kastel će okupirati 3.500 folkloraša
Foto: N.N. | Banjalučki Kastel će okupirati 3.500 folkloraša

BANJALUKA - Veliki dvodnevni kulturni događaj, 23. Evropska smotra srpskih folklora dijaspore i Srba iz regiona, na kojem će učestvovati oko 60 kulturno-umjetničkih društava, biće održan na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel od 18. do 20. maja.

Na najbrojniju ovogodišnju manifestaciju očekuje se dolazak oko 3.500 učesnika iz 14 zemalja Evrope, a osnovni cilj događaja je spajanje srpske dijaspore s maticom, kazali su organizatori.

Manifestaciju, koja se po četvrti put održava u RS, zajedno organizuju Savez srpskih udruženja Njemačke i Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Piskavica", i posebno je važna za Srbe koji su rođeni u inostranstvu.

"Ova smotra jedan je od najboljih načina kojim se čuvaju identitet, kultura i običaji srpskog naroda", rekao je Danilo Đokić, predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke i glavni organizator ovogodišnje smotre.

Mirko Arambašić iz KUD-a "Piskavica" kazao je da će ovaj događaj u slučaju lošeg vremena biti održan u univerzitetskoj dvorani u kampusu.

"Riječ je o izuzetnom kulturnom, ali i turističkom događaju za Banjaluku. Tokom smotre biće postavljeno i 25 štandova s pratećim sadržajima smotre, te predstavljene zanatlije poput opančara, proizvođači narodnih nošnji, ali i privrednici iz Srpske i Evrope", rekao je Arambašić.

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu okuplja najveći broj mladih iz dijaspore, koji čuvaju tradiciju i kulturu Srba.

"Događaj će biti najmasovniji. Biće to ujedno i smotra Srba iz regiona, jer su uključeni i Srbi iz Hrvatske, Rumunije i Mađarske, koji ne pripadaju dijaspori", rekao je Zvezdan Đurić, koordinator manifestacije.

Od ove godine prvi put na ovoj folklornoj manifestaciji će se naći učesnici iz Sjeverne Amerike, a prvi put od kada postoji na njoj će učestvovati i KUD iz Londona.

Prethodna 22. Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu održana je u Portorožu, u Sloveniji. Podršku u organizaciji ovogodišnje smotre dali su Predstavništvo Republike Srpske u Njemačkoj, Milorad Dodik, predsjednik RS, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, grad Banjaluka i Turistička organizacija grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije