Pozornica

Beogradski ansambl "Kolo" gostovao u Trebinju

Beogradski ansambl "Kolo" gostovao u Trebinju
Foto: Ilustracija | Beogradski ansambl "Kolo" gostovao u Trebinju

TREBINJE - Ansambl narodnih igara i pjesama "Kolo" iz Beograda priredio je u utorak uveče u Trebinju koncert za pamćenje, izvodeći kolaž program narodnih igara iz Srbije i igre iz Prizrena, kao i narodne srpske igre s teritorija van Srbije.

Velimir Agovski, pedagog za narodnu igru u Nacionalnom ansamblu "Kolo", podsjetio je da je ovo treće gostovanje "Kola" u Trebinju i da je svake godine sve bolja atmosfera i ljepši doček ansambla, koji se trudio da, kako kaže, predstavi sve ono najbolje iz Srbije.

"Svaki put smo lepo dočekani, ne samo na koncertu, nego i pre koncerta i uvek nosimo lepe uspomene iz grada podno Leotara", rekao je Agovski.

Trebinjska publika je dugotrajnim aplauzima nagradila nastup "Kola", čiji programi predstavljaju uzor i model scenskog etno prikazivanja, objedinjujući osnovne vrijednosti tradicionalne kulture.

Prije početka koncerta, gostima iz Beograda Dejan Tarana, predsjednik Skupštine GKUD "Alat Svislajon", uručio je sliku nastalu na 1. međunarodnoj likovnoj koloniji koja nosi naziv "Kolo".

"Članovi GKUD 'Alat Svislajon' ponosni su što smo jedino amatersko društvo koje ima saradnju s Nacionalnim ansamblom 'Kolo'. Između ova dva ansambla su prijateljski odnosi na radost svih Trebinjaca", naveo je Tarana.

U 69 godina rada repertoar "Kola"obuhvatio je više od 120 koreografija, dok danas obuhvata preko 40 koreografskih djela svih etnokoreoloških oblasti Srbije i Crne Gore, kao i oblasti s područja bivše Jugoslavije. Ansambl "Kolo" je i dobitnik mnogih domaćih i internacionalnih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije