Pozornica

Bez umjetnosti nema ničeg

Bez umjetnosti nema ničeg
Foto: N.N. | Bez umjetnosti nema ničeg

SARAJEVO - Svečanom ceremonijom otvaranja pod motom "Buka i bijes" u četvrtak uveče u Narodom pozorištu Sarajevo zvanično je počelo 35. izdanje Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Prije zvaničnog početka više od hiljadu umjetnika prošetalo je ulicama Sarajeva u performansu koji su nazvali po motu festivala, a kojim su građanima simbolično približili da se isplati otpor i suprotstavljanje negativnim procesima u svijetu, poručujući da je moguće izgraditi ono što je bolje i humanije.

Ibrahim Spahić, direktor festivala, u obraćanju zvanicama tokom svečane ceremonije otvaranja, apelovao je na slobodu stvaralaštva jer, kako je kazao, ničega nema bez umjetnosti. On je istakao da su "Buka i bijes" prisutni u cijelom svijetu, da su na sve strane formirane nove granice, nove prepreke za ljudsku komunikaciju, te da u toj i takvoj situaciji "Sarajevska zima" nosi tradiciju otvorenosti i slobode.

Festival će i ove godine osvojiti ulice, trgove, pozorišta, galerije i ambijentalne cjeline Sarajeva tokom bogatog programa, koji će trajati do 21. marta, a samo u prvom danu na 12 festivalskih lokacija učestvovalo je oko 1.500 umjetnika.

Na ovogodišnju "Sarajevsku zimu" dolaze umjetnici iz 41 zemlje, a zemlja počasni gost je Mađarska. Stoga je već prilikom ceremonije otvaranja u Narodnom pozorištu, nakon što su podignute festivalske zastave, nastupio Mađarski državni plesni ansambl.

Zvanicama se na otvaranju "Zime" obratio i mađarski ambasador u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa, koji je, među ostalima, radio na pripremi programa.

"Mađarima je velika čast što su počasni gosti 'Sarajevske zime'. Slavimo jedinstvenu manifestaciju kulture kao simbol slobode, koja je dio evropskih integrativnih procesa", rekao je Posa.

Osim u Narodnom pozorištu, performansi i otvaranje likvnih postavki dešavali su se na Bijeloj tabiji, u Vijećnici, u Gimnazijskoj ulici, galeriji "Colllegium artisticum", te na drugim lokacijama.

U galeriji "Collegium artisticum" predstavljeno je 77 originalnih grafičkih listova četiri mape: "Sarajevo 92", "Sarajevo 93", "Sarajevo 94" i "Sarajevo 95" s potpisom bh. grafičara. Riječ je o izložbi mapa koje su pojedinačno izlagane u 25 galerija i muzeja u Evropi i svijetu. Ovaj projekt kao svjedočanstvo o kreativnoj snazi umjetnosti svojevremeno je realizovan u saradnji s Umjetničkom galerijom BiH.

Festival će obilježiti i značajne godišnjice, kao što su 830 godina Povelje Kulina bana, 140 godina Prve gimnazije te 80 godina Udruženja "Collegium artisticum".

U ceremoniji otvaranja učestvovale su i galerije "Novi hram" i "Roman Petrović", Historijski muzej BiH, Pozorište mladih, Sarajevo taxi i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije