Pozornica

Bića iz svemira u Dječijem pozorištu RS

Bića iz svemira u Dječijem pozorištu RS
Bića iz svemira u Dječijem pozorištu RS

BANJALUKA - Svemironična bajka "Krdža Brdža", čije je vrijeme radnje "malo sutra", a mjesto u stanu povezanom sa bićima iz svemira, biće premijerno izvedena sutra u 18 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS). Tekst je pisao dvostruki dobitnik Sterijine nagrade Igor Bojović, dok režiju potpisuje Aleksandar Pejaković.

"Ovo je jedan od prvih tekstova Igora Bojovića i ja sam ga pročitao iz jednog ključa - predstava će dati odgovor na pitanja koja djeca često postavljaju: zašto sam mali, zašto još uvijek nisam odrastao i kada ću ja početi nešto da odlučujem", rekao je reditelj. Malog genija Jelenka Savršenka, onog koji već hoće da odlučuje i preko čijeg računara se javljaju svemirci, igra Božana Bijelić, a njegovu baku koja se ne razumije najbolje u tehnologiju glumi Gordana Milinković. Sa planete Dobrice njima će u goste doći princeza Margarita Snešković (igra Svjetlana Andrić) i vitez od dalekog svemira karaktera zloga Krdža Brdža, kojeg će na sceni oživjeti Dragan Banjac. U ulozi kompjutera i svemirskog mudraca su glumci Duško Mazalica i Đorđe Janković, dok je glasove Japanca, Kineza i arabijskog šeika dao, i ujedno muziku za predstavu potpisao, kompozitor Mladen Matović. Za rad na predstavi zaslužni su i animator Petar Bilbija, kostimograf Jelena Savić i mnogi drugi na čijem čelu stoji producent predstave Predrag Bjelošević, direktor DP RS.

"Mi smatramo da je ova predstava zbog svoje duhovitosti, lakokrilosti, i sa dosta muzičkih dionica, pogodna za novogodišnju predstavu i mi ćemo je potencirati u DP RS kao našu svečanu novogodišnju predstavu", kazao je Bjelošević ističući da će "Krdža Brdža" biti nosilac programa "Snješkova", kulturno-humanitarne manifestacije koja se uoči novogodišnjih praznika posljednjih godina održava u DP RS.

"Kada mi je Aco predložio da uđem u glumačku podelu, nisam očekivala i nisam odmah mislila da to treba da uradim. Međutim, nakon što sam malo razmislila, onda sam se oslonila na onu staru krilaticu koja važi onda kada reditelj u ulozi vidi nekoga koga ne mora da ga uzme. Krilatica glasi: podela je pola posla", istakla je Gordana Milinković, dodajući da nije dugo godina igrala za djecu, te da se iskreno raduje ovoj premijeri.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije