Pozornica

"Bitni ili nebitni", pitanje je sad

"Bitni ili nebitni", pitanje je sad
"Bitni ili nebitni", pitanje je sad

BANJALUKA - U okviru manifestacije "Evropska noć teatra" šesnaest pozorišnih kuća u devet gradova BiH, pod sloganom "Bitni ili nebitni" subotnju noć ispuniće pozorišnom i drugim vrstama izvedbenih umjetnosti.

Ispred Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koje ima licencu za održavanje ove manifestacije u BiH, glumica Sandra Ikanović rekla je da se "Evropska noć teatra" već tradicionalno održava svake treće subote u jedanaestom mjesecu. Publika u Brčkom, Konjicu, Mostaru, Prijedoru, Sarajevu, Srebreniku, Travniku i Zenici imaće priliku da uživa u predstavama domaćih i gostujućih pozorišta, a najbogatiji program i ove godine u svom gradu spremile su pozorišne kuće iz Banjaluke.

"Cilj manifestacije 'Evropska noć teatra' jeste sama promocija teatra i teatarske umjetnosti, odnosno svih vrsta izvedbene umjetnosti", rekla je Sandra Ikanović, koja je pozvala publiku širom BiH da podrži pozorišnu umjetnost, a ko ne bude u BiH, rekla je, imaće priliku da u okviru iste manifestacije predstave gleda i u Srbiji, Hrvatskoj i Austriji.

"Narodno pozorište Republike Srpske već tradicionalno učestvuje u 'Noći teatra', te je za to veče spremilo dvije predstave", rekla je Jelena Trninić, marketing organizator NP RS.

Predstavu "Otac i sin (Dečja posla)" po tekstu Nebojše Romčevića publika može da pogleda u 20 časova na velikoj sceni NP RS, dok predstava ove kuće "Urnebesna tragedija" po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Milice Kralj u isto vrijeme gostuje u Brčkom.

Dječije pozorište Republike Srpske tu noć u 18 časova izvešće predstavu "Tri praseta" Nikole - Kolje Pejakovića.

U "Noći teatra" učestvovaće još dvije pozorišne kuće iz Banjaluke i to Banjalučko studentsko pozorište s komadom Matije Bećkovića "Ćeraćemo se još" u izvedbi Dragoslava Medojevića, a "Nevid teatar" izvešće premijerno komad "Bard iz Staforda na Evnoju, Art poezija 5". Za obje predstave ulaz je besplatan. Prva će biti izvedena u "Bunkeru" (bivši "Geto") u banjalučkom naselju Nova varoš s početkom u 20.30, dok će drugu predstavu publika moći da vidi u kafe-baru "Žiža" s početkom u 19.19.

"Nevid teatar", kako je najavio glumac Dejan Andrić, zapravo izvešće Šekspirove sonete s mješavinom muzike i ostalih grana umjetnosti. Bogat program i sam slogan "Evropske noći teatra" aluzijom na Šekspira i čuvenu hamletovsku dilemu poziva publiku da u subotnjoj noći pokaže koliko im je zaista bitan teatar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije