Pozornica

Bogat program obilježavanja 85. godina Banskog dvora

Bogat program obilježavanja 85. godina Banskog dvora
Foto: N.N. | Bogat program obilježavanja 85. godina Banskog dvora
Nevena Vržina

BANJALUKA - Violinista svjetskog glasa Jovan Kolundžija, džez pijaniste Matija Dedić i Vasil Hadžimanov, muzičar Vlatko Stefanovski, književnici Damir Karakaš, Ranko Risojević, jedan od najznačajnijih pijanista današnjice Kemal Gekić, samo su neki od umjetnika koji će tokom naredna dva mjeseca gostovati u Kulturnom centru Banski dvor.

Svi oni će svojom umjetnošću obogatiti obilježavanje velikog jubileja - 85 godina postojanja Banskog dvora, jedne od najznačajnijih i najstarijih institucija kulture u RS i BiH.

Sadašnji Kulturni centar Banski dvor osnovan je zahvaljujući banu Svetislavu - Tisi Milosavljeviću sada već davne 1932. godine, a svečano otvaranje bilo je 8. novembra.

Mladen Matović, direktor Banskog dvora, kazao je da će u okviru dvomjesečnog programa obilježavanja biti organizovano više od dvadeset reprezentativnih kulturnih sadržaja (koncerata, izložbi i književnih promocija), kojima će se na dostojanstven i referentan način obilježiti  85. rođendan ove institucije.

"Program je konceptualno sačinjen tako da se uz regionalno etablirane izvođače, umjetnike, ansamble i pisce, publici predstave i naši istaknuti umjetnici i stvaraoci, dok će se kroz dvije velike i dugo pripremane tematske izložbe posvećene banu Milosavljeviću i banu Lazareviću napraviti odgovarajuća istoriografska poveznica s jubilejom", kazao je Matović.

Dodao je da kroz program obilježavanja jubileja ova institucija snažno nastavlja s promovisanjem novog koncepta rada, koji podrazumijeva  povratak nekadašnjoj praksi organizovanja kulturnih događaja u vlastitoj produkciji.

"To podrazumijeva da Banski dvor ima jedan dio sufinansiranja od strane grada kao osnivača, i da ima menadžera ili direktora koji će obezbijediti sredstva da dovede kvalitetne muzičare, pisce i umjetnike iz regiona i svijeta. U proteklih deset godina prostor ove institucije je iznajmljivan trećim licima koja su organizovala one događaje koje je trebalo da radi Banski dvor", rekao je Matović.

Ništa od svega navedenog ne bi bilo moguće bez iskrene podrške novom konceptu rada Banskog dvora od strane grada Banjaluka i gradonačelnika Igora Radojičića. Takođe, ovom prilikom najavljujemo i značajnu podršku Addiko banke", istakao je Matović.

Među domaćim umjetnicima koji će u narednom periodu nastupiti u Banskom dvoru su i ansambl "Libertango", kvartet flauta "Flutete", Banjalučka filharmonija i ansambl "Bandoneon Square". Značajna će biti i izložba Vese Sovilja "Sinkretička situacija", koja će biti otvorena 29. novembra.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije