Pozornica

DP RS ponuđena šestogodišnja saradnja sa Kinom

DP RS ponuđena šestogodišnja saradnja sa Kinom
Foto: N.N. | DP RS ponuđena šestogodišnja saradnja sa Kinom

BANJALUKA - Nakon izložbe lutaka Muzeja lutaka Dječijeg pozorišta Republike Srpske (DP RS) u gradu Dong Guan, u kineskoj provinciji Gvan Džo, odakle su se predstavnici pomenute kuće vratili prije petnaestak dana, na adresu Predraga Bjeloševića, direktora DP RS iz Narodne Republike Kine stigao je novi poziv za saradnju.

"Zajedničkim naporima predstavili smo izuzetnu lutkarsku izložbu na visokom nivou. Štaviše, stigle su nam i mnoge pohvale od Vlade i posjetilaca. Toga ne bi bilo bez vašeg truda i lutaka visokog kvaliteta", dio je pisma koje je poslala Juan Fu, direktorica Agencije za pozorišnu umjetnost "Slon", koja je omogućila da kineska publika vidi 107 lutaka, 20 maski i kostima rađenih u različitim evropskim državama kao što su Bugarska, Njemačka, Slovačka, Češka, Bjelorusija, Srbija, dok je na ovoj kapitalnoj izložbi predstavnik Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske bila pozorišna kuća iz Banjaluke.

Izložbu je svakodnevno posjećivalo od 500 do 1.000 ljudi, a još za vrijeme boravka u Kini Bjelošević je ugovorio da "Folklorna magija", predstava DP RS, od 4. do 12. maja u provinciji Gvan Džo bude izvedena 12 puta.

"Pored toga, glumci Dječijeg pozorišta će u nekoliko navrata boraviti u većim vrtićima i osnovnim školama, gdje će vršiti prezentaciju lutkarstva i pokazati mogućnosti kreativnog učenja putem lutke i lutkarske umjetnosti, za šta su Kinezi veoma zainteresovani", kazao je Bjelošević za "Nezavisne", otkrivajući da će dio troškova puta u Kinu snositi Agencija "Slon", te da se nada i pomoći nadležnih institucija iz Republike Srpske, jer će ovdašnja umjetnost biti prezentovana u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Da Kinezi i te kako računaju na naše umjetnike dokaz je i nastavak pisma Juan Fu.

"Više ste nego dobrodošli u Kini sljedeće godine da predstavite još odličnih predstava, a nadamo se i mogućnosti buduće saradnje: prvo, željeli bismo da nas ovlastite da budemo ekskluzivna agencija za sve vaše predstave u Kini u narednih šest godina; drugo, da li je moguće napraviti veće lutke za predstavu 'Vuk i sedam jarića' shodno veličini scene u Kini?", piše Juan Fu.

Pozorišne dvorane u Kini, gdje je DP RS ove godine prema izjavi direktorice "Slona" pozvano u konkurenciji više od stotinu ponuđenih programa iz zemalja jugoistočne Evrope, podsjećamo, imaju kapacitet preko hiljadu mjesta, a Bjelošević nam je kazao kakva su njegova zapažanja iz ove zemlje...

"Kina je savremena, moderna, uređena država u kojoj vladaju red i disciplina, te profesionalnost u radu na koju smo nailazili na svakom koraku, posebno kod naših partnera", utisak je Bjeloševića, koji zaključuje da bi ponuđena saradnja sa Kinom u narednih šest godina bila veliki iskorak za umjetnost i kulturu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije