Pozornica

Dani Komedije: "Sumnjivo lice", pismo Milene Dravić

Dani Komedije: "Sumnjivo lice", pismo Milene Dravić
Foto: N.N. | Dani Komedije: "Sumnjivo lice", pismo Milene Dravić

Na pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini, večeras će biti izvedena predstava Narodnog pozorišta "Sumnjivo lice" Branislava Nušića u režiji Andraša Urbana.

U predstavi glume Slobodan Beštić, Nela Mihajlović, Suzana Lukić, Pavle Jerinić, Nikola Vujović, Hadži Nenad Maričić, Nebojša Kundačina.

Ovo je četvrta predstava, koja će biti odigrana na festivalu, a u dosadašnje tri, najvišu ocjenu publike, dobila je predstava "Smrt čoveka na Balkanu", tekst i režija Miroslav Momčilović koju je odigralo Narodno pozorište iz Kikinde.

Ova predstava dobila je ocenu 4,42.

"Urnebesnu tragediju" Dušana Kovačevicah u režiji Marka Manojlovića, koja je otvorila festival 20. marta, a izvelo "Atelje 212", publika je ocijenila sa 4,39.

Predstava "Amateri" Borivoja Radaković, režija Andrea Ada Lazić, u izvođenju Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, ocijenjena je sa 3,69.

Publika na festivalu i naredna dva dana uživaće u izvedbi glumaca beogradskih pozorišta "Boško Buha" i predstava "Florentinski šešir" i Beogradskog dramskog "Moj dada je aut".

Sinoć je u Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" u Jagodini održan portret, promovisana monografija i prikazan dokumentarnih film o našoj proslavljenoj glumici Mileni Dravić.

Glumica nije došla, ali umjesto nje stiglo je pismo, u kome piše o festivalu, komediji i monografiji.

"Volela bih da sam sa vama, ali nisma trenutno u mogućnosti. Biće sve dobro, nadam se, da ćemo se, verujem ponovo sresti", napisala je Milena Dravić.

Ona je navela da je vežu lijepa sjećanja za ovaj festival i da joj je "ćuran" posebno draga nagrada, između ostalog, jer je za komediju.

"Možda bih slobodno mogla reći, najozbiljnije, njeno visočanstvo, komediju, žanr kome sam posvetila dobar deo karijere. Skretala sam na to pažnuju, a skretaću i dalje. Ozbiljan je to žanr, žestok i dubok. Čak i uzvišen. Doduše, danas sve i svašta sebi dozvoljava da se komedijom nazove, ali nije, ni mesto ni vreme da se time bavimo", napisala je Dravić.

Ona je istakla da najljepše u pravoj komediji jeste - pobjeda života.

Pominjući monografiju, Dravićeva je napisala da nikada nije razmišljala o tome da će se o njoj pisati knjige.

"A kada se ipak našla u mojim rukama, ukoričeni trenuci od kojih je sazdan moj život, bilo je to potpuno novo i na svoj način čudesno osećanje. Te stranice sada žive svoj život. Ja im želim da donesu radost svakom ko se sa njima sretne", poručila je Dravić.

Njeno pismo je pozdravljeno dugim aplauzom u prepunoj sali, gdje su mnogi stajali, a bilo je i suza.

 Festival završava 27.marta, na Svjetski dan pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije