Pozornica

Dino Mustafić: MESS nije održan u težim uslovima

Dino Mustafić: MESS nije održan u težim uslovima
Dino Mustafić: MESS nije održan u težim uslovima

SARAJEVO - MESS je jedna od najznačajnijih teatarskih smotri u regionu. Prvi se na "daskama koje život znače" ove godine pojavio ansambl najpoznatije njemačke kuće sa koprodukcijskom predstavom "Zabranjena zona". Na kraju smotre biće izvedena predstava "Antigona - 2.000 godina kasnije".

U međuvremenu, biće odigrano još 20 predstava iz 13 zemalja.

Direktor festivala, reditelj Dino Mustafić, za RSE govori o teatru danas, zatiranju istorije i kulture, Antigoni, Palmiri...

"Svjedoci smo da se danas kulturno-istorijsko nasljeđe zatire, da se o njemu ne vodi računa, da se uništavaju tragovi duhovnog i materijalnog prisustva, drugačijeg i različitog", ocijenio je Mustafić.

Festivalsku zavjesu će spustiti koprodukcija MESS-ova i Ulysses teatra, BiH i Hrvatska, "Antigona - 2.000 godina kasnije".

"Tekst 'Antigona - 2.000 godina poslije' ima jedan vrlo važan strukturalni dio, u kojemu se dokumentarno svjedoči o traganju najbližih za svojim nestalim. Te dvije sudbine se tako analogno ogledaju u toj predstavi. Ne možete da se ne zapitate kada će svi ti prokleti ratovi stati, kada će nasilje, destrukcija i uništavanje humanizma napokon prestati. Kada ćemo vidjeti društvo iz perspektive harmonije i suživota onoga što nekako priželjkujemo kao jedan prostor, kao jedan dah slobode na Balkanu proteklih tri decenije", navodi Mustafić i dodaje kako je posebno tragično što te teme otvaraju mladi umjetnici.

"U predstavi su zajedno mobilizirani umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, čak i iz inostranstva. Predstava koja otvara MESS i ova predstava su na najbolji način ram ovogodišnjeg 55. festivala MESS-a", smatra Mustafić.

Između "Zabranjene zone" i "Antigone" biće još dvadesetak predstava, iz trinaest zemalja. Zanimljivo je kako sve one imaju predznak prvi put.

"To je bio jedan vrlo težak selektorski zadatak, koji smo dogovorili prošle godine umjetnička direktorka, selektor i ja, da pokušamo napraviti festival premijera, dakle nastupa autora koji do sada nisu bili u ovoj bogatoj istoriji na MESS-u. I u tom smislu, svaki autor i autorica su se po prvi put predstavili na festivalu. Dakle, to su nove poetike, nove trupe, novi autori, novi pisci, novi tekstovi", objašnjava Mustafić. "Smatram da ćemo imati priliku uživati u ovih deset dana, radovati se svakom pozorišnom događaju jer MESS je zbilja jedan vatromet, jedna eksplozija, ali ne ona destruktivna, kao sa plakata, nego jedna eksplozije imaginacije, talenta koji će nas magnetizirati, a nadam se i oplemeniti u ovih deset dana u Sarajevu."

Dodaje kako ne pamti da je u težim okolnostima realizovan ovaj festival.

"To je posljedica jednog kontinuiranog siromašenja kulturnog života u Bosni i Hercegovini, rezanja budžeta, dramatičnih političkih i ekonomskih okolnosti u kojima kultura zaista preživljava. Trenutno sam direktor sa najdužim stažom od svih direktora u kulturnim institucijama. Na neki način ovo je i festival sa kojim se, na neki način, opraštam od funkcije. Imao sam sreću i privilegiju da radim sa jednim timom, koji je iz strasti, entuzijazma, ljubavi, odgovornosti podigao ovaj festival 1997. i napravio ga jednim od najvažnijih istočnoevropskih festivala, a balkanski svakako", zaključio je Mustafić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije