Pozornica

"Dolazi pozorište" u šest gradova RS

"Dolazi pozorište" u šest gradova RS
Foto: N.N. | "Dolazi pozorište" u šest gradova RS

ISTOČNO SARAJEVO - U okviru decentralizacije kulture, koju i ove godine sprovodi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zajedno sa Vladom Republike Srpske, Udruženje "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva realizovaće projekat "Dolazi pozorište".

Projekat će biti realizovan u opštinama Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Trnovo, Kalinovik i Kneževo, a finansije će jednim dijelom biti obezbijeđene prihodima od igara na sreću.

Cilj projekta je, kako kažu iz "Forum teatra", da se u realizaciju uključi što veći broj djece i prosvjetnih radnika iz navedenih opština i da im se omogući da pogledaju pozorišnu predstavu i učestvuju u kreativnim radionicama sa prezentacijom.

"Edukacija najmlađih, njihovih učitelja, pedagoga iz oblasti izrade lutaka, novih lutkarskih formi, istraživanja alternativnih oblika lutkarstva veoma je značajan segment projekta. Ovim projektom želimo da skrenemo pažnju na problem kulturno nerazvijenih opština i ukažemo na činjenicu da djeca i u malim sredinama imaju iste kulturne potrebe i želje za njihovo ostvarenje kao i u velikim kulturnim centrima", kaže Vitomir Mitrić, direktor "Forum teatra", otkrivajući da realizacija projekta počinje danas u Kneževu pozorišnom predstavom "Ptice".

Ista predstava će već sutra biti odigrana i u Trnovu, a ovaj komad, po riječima Mitrića, kroz edukativne segmente biće i svojevrsna pokazna radionica za pedagoge, učitelje i nastavnike.

Projekat se nastavlja u oktobru, gdje će u okviru Dječje nedjelje biti odigrana predstava "Nesrećna Kafina", po tekstu Jovana Jovanovića Zmaja.

"Pored polaznika, djece osnovnoškolskog uzrasta, u realizaciju projekta uključeni su i djeca sa posebnim potrebama i pedagozi koji će iskustvo stečeno na kreativnim i pokaznim radionicama koristiti u vannastavnim aktivnostima s učenicima", govori Mitrić. Uživanje u kreiranju i radost igre, dodaje on, prilikom prezentacije osnovni je motiv koji pokreće ovaj program.

"Literarni predložak kreativnih radionica je Ezopova basna 'Lisica i gavran', u kojoj su životinje personifikacija ljudi. Basne su danas popularne kod vaspitavanja jer daju moralnu poruku djeci da ne treba uvijek nasjesti na laskanje, već biti svjestan svojih mogućnosti, čime se šalje jasna poruka najmlađima", navodi Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije