Pozornica

Dramski amateri iz zemalja regiona na trebinjskom "Festivalu festivala"

Dramski amateri iz zemalja regiona na trebinjskom "Festivalu festivala"
Foto: Ilustracija | Dramski amateri iz zemalja regiona na trebinjskom "Festivalu festivala"

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović otvorio je u pozorišnoj sali Кulturnog centra u ovom gradu 60. jubilarni Festival festivala, najveću smotru dramskih amatera u regionu, na kojoj će se u narednih sedam dana predstaviti glumci amateri iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Podsjetivši goste da im ovoga puta Trebinje "po 60. put daje srce i otvara vrata na ovom Festivalu“, Petrović je istakao da i Festival, još od daleke 1957. kada se u prvih 18 godina održavao na hvarskoj Vinjerandi, daje jedinstveni ugođaj publici koja ga u Trebinju njeguje i oplemenjuje decenijama, najprije kao Jugoslovenski festival dramskih amtera, a danas kao Festival festivala najboljih amaterskih dramskih ostvarenja u regionu.

"Ove godine, u ovoj prilici, pamtimo i predstave koje su u rediteljskom smislu bile markeri ne samo za jednu pozorišnu sezonu, nego i za duži vremenski period, a posebno pamtimo ona ostvarenja koja su otvarala nova vrata, donosila nova umjetnička rješenja i dosezala vrhove scenskog Olimpa. Iza njih, uz vrhunske ansamble, stajala su velika rediteljska imena ondašnjeg profesionalnog pozorišta“, rekao je na otvaranju Petrović, podsjetivši da gotovo da nema ni jednog velikog glumca ondašnjeg jugoglumišta koji se nije poklonio ovdašnjoj publici.

On je istakao da je svih ovih godina Festival bio održavan isključivo finansijama Grada Trebinja, ali je ove godine po prvi put potpomognut finansijskom pomoći od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva prosvjete i kulture RS na čelu sa Danetom Maleševićemo koji je prisustvovao otvaranju Festivala, pozdravivši kratko umjetnike i publiku.

"Na prošloj Skupštini je usvojena Strategija razvoja kulture u Republici Srpskoj koju smo počeli jednom rečenicom da i najrazvijenija društva bez kulture postaju džungla. Ovaj festival sigurno je takav da doprinosi razvoju kulture u Trebinju, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Svim glumcima amaterima želim da osvoje neku od nagrada, a nagrada im je i ta što su došli u Trebinje na Festival festivala“, rekao je kratko ministar Malešević, poželjevši gostima da uživaju "u prekrasnom Trebinju i Republici Srpskoj“, a publici da uživaju u njihovoj igri.

Festivalsku igru su započeli pobjednici republičkog festivala Crne Gore predstavom "O ćutanju i drugim imitacijama sreće" Amaterskog pozorišta NVU "EgoKult" i Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrad, u režiji Bojana Šolaje, Anđele Novaković i Miroslava Minića.

Do četvrtka 27. jula u trebinjskom Kulturnom centru će se predstaviti i dramski amateri iz Srbije, BiH, Hrvatske i Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije