Pozornica

Evropska noć muzeja: Noć kada svi žive za umjetnost

Evropska noć muzeja: Noć kada svi žive za umjetnost
Evropska noć muzeja: Noć kada svi žive za umjetnost

BANJALUKA - Jedna od najživljih noći u godini "Evropska noć muzeja" već godinama oživljava mračne i zaboravljene depoe, predstavlja umjetnost iz drugog ugla, mališane uvodi u ovaj svijet, a sve na kraju začini odličnim muzičkim sadržajima.

Upravo tako će biti i u subotu, 20. maja, kada se održava međunarodna manifestacija "Evropska noć muzeja", a kao i svake godine pridružiće joj se većina muzeja u BiH.

Ovogodišnja tema je "Muzeji i sporne istorije  govoriti o neizrecivom u muzejima", kojom se, između ostalog, naglašava značajan doprinos muzeja suvremenom društvu.

U Historijskom muzeju BiH naglasili su da iz bogatog cjelodnevnog sadržaja koji su pripremili za svoje posjetioce izdvajaju tri radionice.

"Prva je radionica koja počinje već u 10 časova ujutru, a nosi naziv 'Eksponati nam pričaju' i namijenjena je djeci predškolskog uzrasta. Nakon toga na redu je 'Zapostavljena historija  priče iz otvorenog depoa', koja je namijenjena osnovcima koji će imati priliku da uče o muzejskim čuvaonicama, predmetima iz perioda Drugog svjetskog rata i socijalizma", kazali su u ovoj muzejskoj instituciji.

Treća radionica koja je namijenjena mlađim osnovcima nosi naziv "Od narodnog do superheroja", a učesnici iste će uz pomoć voditelja kreirati strip o superjunaku inspirisan predmetima i saznanjima o narodnim herojima Drugog svjetskog rata.

Još jedan sarajevski muzej, i to Zemaljski muzej BiH, povodom "Evropske noći muzeja" takođe je svoje dnevne programe posvetio mališanima. Naime, u ovoj najstarijoj muzejskoj instituciji u BiH biće održana radionica pod nazivom "Ruža, od slastice do ukrasa". Dječja radionica je osmišljena kao edukativna interaktivnokreativna radionica gdje će se najmlađi učesnici kroz klasične priče upoznati sa vrstama i upotrebom ruža te ih i sami izrađivati od kolaž papira.

Odrasli će imati priliku da se kroz praktična iskustva edukuju u radu s ružama, te upoznaju sa različitim vrstama ove korisne biljke.

Još jedna zanimljiva radionica spremna je za sve posjetioce ovog muzeja, a u pitanju je "Spring Alive" koja će pružiti priliku svima da se upoznaju sa pticama selicama koje ljeto provode na području Bosne i Hercegovine.

I zaposleni u muzejskim institucijama u Banjaluci potrudili su se  da i ove godine budu na visini zadatka, tako Muzej savremene umjetnosti RS (MSU RS) Međunardni dan muzeja i "Evropsku noć muzeja" dočekuje sa postavkom "Teme i ideje: Srpsko slikarstvo 1900  1941".

Ipak, to je samo jedan od sadržaja, jer sve one koji odluče uživati u "Noći muzeja očekuje performans "Inex cirkus teatra" iz Beograda, a koji se bavi savremenim cirkusom.

"Naši posjetioci moći će uživati i u nastupu dobro poznatog 'Jazz Poesy Cabareta', a za sam kraj predviđen je DJ set Flatfunk. Značaj i kvalitet rada MSU RS kao i važnost i atraktivnost ove međunarodne manifestacije prepoznalo je i Specijalno predstavništvo Evropske unije u BiH, koji su pružili podršku u realizaciji ovogodišnje 'Noći muzeja'", kazali su u MSU RS.

Atraktivni ovogodišnji program Muzeja RS počinje u 18 časova, a čine ga radionice "Svijet kao muzej" i "Dinosaurusiraj me",  koje će se odvijati u prostorijama stalne postavke, a posjetioci će imati priliku razgledati stalnu postavku Muzeja RS, te dvije tematske izložbe pod nazivom "Opsada Lenjingrada u fotografijama" i "Život kroz objektiv" autora Milana Lolića.  Na kraju, veče će završiti nastupom muzičke grupe "Acoustic house". 

Ljubitelji umjetnosti u Bijeljini zahvaljući Muzeju Semberije neće ostati uskraćeni za uživanje u ovoj manifestaciji, a očekuje ih edukativna radionica za djecu i roditelje, koncert učenika OMŠ "Kornelije Stanković", te izložba "Peglanje (ni)je robija" autora Tanje Lazić i Snježane Antić.

Neki od sadržaja

Zemaljski muzej BiH

Radionice  "Ruža, od slastice do ukrasa"

Historijski muzej BiH

Tri radionice za najmlađeMuzej savremene umjetnosti RS

Performans "Inex cirkus teatra"

Muzej Republike Srpske

Izložba "Opsada Lenjingrada u fotografijama"

Muzej Semberije Bijeljina

Izložba "Peglanje (ni)je robija"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije