Pozornica

Festival pozorišta za djecu: "Odisej" diže zavjesu

Festival pozorišta za djecu: "Odisej" diže zavjesu
Festival pozorišta za djecu: "Odisej" diže zavjesu

BANJALUKA - Izložbom lutaka pod nazivom "Od učitelja do učenika" teatra "Karađoz" iz Turske, te premijerom predstave "Odisej - san o povratku" u režiji Biserke Kolevske sutra će s početkom u 18.30 u Dječijem pozorištu RS (DP RS) u Banjaluci biti otvoren 14. međunarodni festival pozorišta za djecu "Banjaluka 2015".

Ansambl DP RS izvodi komad "Odisej", predstavu o jednom od najljepših mitova Grčke. Kolevska je istakla da su ovim komadom željeli da pokažu kako žive neobični ljudi, oni koji su slobodni duhom, koji se ne opterećuju sitnicama i čiji se dan ne svodi na to da idu na posao, vraćaju se kući i kuvaju ručak.

"Odisej je neustrašivi junak koji nakon pobjede u Troji sanja svoj san o povratku, a u kom predviđa mnoga iskušenja koja će mu se stvarno na njegovom morskom putu i dogoditi. Ljubav prema Penelopi i zavičaju daje nadljudsku snagu Odiseju da pobijedi morske nemani, oluje i vjetrove...", istakla je Kolevska.

Uloga Odiseja pripala je glumcu Dušku Mazalici, koji je napomenuo da se radi o predstavi bez riječi, te da je radnja koncentrisana na sedam glumaca i njihovu psihofizičku spremnost da izmaštaju i prenesu ovu mitsku priču na mališane na pravi način.

A, da će tako zaista biti, pokazala je i generalna proba, koja je održana juče. Zahvaljujući dobrom rješenju scenografije, za koju je zadužena bila Svila Veličkova, jedno platno proizvodi i talase i vjetar, stvara dan i noć. Šumovi i muzika svemu daju notu prirode, pa je teško skrenuti pogled sa scene gdje se radnja "Odiseja" dešava.

Prema riječima Predraga Bjeloševića, direktora DP RS, mnogo im znači što će upravo ovaj komad otvoriti festival i što im je u gostima opet Biserka Kolevska, sa kojom su uspješnu saradnju započeli davne 1998. godine.

"Naša publika će biti u prilici da pogleda predstave 13 teatara iz 10 država svijeta. Festival je specifičan po tome što promoviše lutkarstvo jednog naroda, a ove godine festival će biti u znaku tradicionalnog turskog teatra sjenki 'Karađoz'", najavio je Bjelošević.

Mališani, ali i oni nešto stariji ljubitelji dobrih pozorišnih predstava, do 7. oktobra će moći da pogledaju predstave iz Argentine, Slovenije, Bugarske, Hrvatske, Slovačke, Poljske, Njemačke, Turske, Srbije i BiH.

"Na festivalu ove godine očekujemo preko 200 gostiju, glumaca, režisera, teatrologa, a očekuje se preko 7.000 posjetilaca", rekao je Bjelošević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije