Pozornica

Frljić podnosi ostavku na mjesto intendanta riječkog HNK

Frljić podnosi ostavku na mjesto intendanta riječkog HNK
Frljić podnosi ostavku na mjesto intendanta riječkog HNK

RIJEKA - Reditelj se povlači iz riječkog HNK zbog sukoba sa ministrom Hasanbegovićem:i kaže da će nastaviti da upozoravam na kulturocid i na fašizaciju Hrvatske

Poslije niza pritisaka nove hrvatske vlasti, Oliver Frljić odlazi sa mjesta intendanta riječkog HNK i angažovaće se u projektu promocije Rijeke kao evropske prestonice kulture. Vijest za hrvatske prilike nije iznenađenje, nakon što je nova vlast smijenila više od sedamdeset urednika i novinara Hrvatske televizije, ukinula finansiranje nezavisnim medijima i drastično smanjila sredstva za pozorište "Ulisis". Najoštriji kritičar sadašnje desne vlasti, između 4.500 kulturnih radnika Hrvatske koji traže smjenu ministra Zlatka Hasanbegovića, Frljić je ostavku obrazložio i smanjenjem novca za riječko pozorište, koje je nemušto obrazloženo "argumentom" da nije predviđen kvalitetni program.

- Ovo smanjenje sredstava od strane ministra Hasanbegovića jasan je signal da će opstruisati i projekt Rijeke kao prestonice kulture - smatra Oliver Frljić.

Na njegovo mjesto trebalo bi da dođe Marin Blažević, jedan od najbližih saradnika istaknutog reditelja. Međutim, to treba da potvrdi i Ministarstvo kulture, pa će se igra za prvog čoveka riječkog pozorišta nastaviti.

Argument da program HNK-a nije cjelovit, Frljić demantuje tvrdnjom da se priprema Krležino djelo "Hrvatska rapsodija" i ironično poručuje da bi možda bilo bolje da su predvidjeli adaptaciju romana Ante Pavelića "Liepa plavka". U planu je i Orvelova "Životinjska farma", Bulgakovljev "Majstor i Margarita", Euripidove "Bakhe", adaptacija romana Vedrane Rudan "Kurva", dramski tekstovi Nataše Antulov i Kriste Volf, pa zato smatra da otpada argument Ministarstva kulture da na repertoaru nema relevantnih djela.

Ministarstvo kulture obustavilo je i finansiranje kulturnog časopisa "Zarez", koji prestaje izlaziti, a novac nije predviđen ni za izlaženje italijanskog lista "Glas naroda". Drastično je smanjeno i finansiranje "Ulisisa", a Rade Šerbedžija kaže: - Volio bih da se iza odluke o "Ulisisu" krije politička pozadina, jer ovo pozorište i HNK su na samom vrhu hrvatskog pozorišta.

- Ministar Hasanbegović trebao bi da shvati da sva hrvatska kultura ne može da stane pod njegovu ustašku kapu - kaže Frljić, aludirajući na fotografiju iz devedesetih godina na kojoj se Hasanbegović slikao sa ustaškom kapom na glavi.

Frljić, koji uživa veliki ugled u evropskim pozorišnim krugovima, kaže da će Evropu da upozorava na kulturocid koji provodi ministar Hasanbegović, ali i na fašizaciju Hrvatske.

- Rijeka bi, ako realizujemo sve što smo predvidjeli za vrijeme kada će da bude evropska prestonica kulture, mogla da postane pozorišni brend u Evropi - ističe reditelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije