Pozornica

Gran pri 49. Bitefa za francusku predstavu Zbogom

Gran pri 49. Bitefa za francusku predstavu Zbogom
Gran pri 49. Bitefa za francusku predstavu Zbogom

BEOGRAD - Gran pri "Mira Trailović" na 49. Bitefu dobila je francuska predstava "Zbogom" autora i izvođača Žonatana Kapdevijela, a Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" hrvatska predstava "Mi smo kraljevi a ne ljudi" reditelja i koreografa Matije Ferlina.

To je pred učesnicima, gostima i publikom u Bitef teatru noćas saopštio međunarodni žiri, na kraju festivala održanog od 17. do 24. septembra. Gran pri je dodjeljen jednoglasno. Ova odluka se, po pravilu, ne obrazlaže. Predstava "Zbogom" realizovana je u produkciji "Biroa Kasiopeja" iz Pariza.

Predsednica žirija bila je glumica Mirjana Karanović, a članovi glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka), dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Specijalna nagrada takođe je dodjeljena jednoglasno. Predstava "Mi smo kraljevi a ne ljudi" je produkcija Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Ona je nagrađena "za razvoj jedinstvenog, intrigantnog i autentičnog pozorišnog jezika, za precizan i osećajan pristup kako odrasloj tako i mladoj publici, za izvanrednu kombinaciju umetničkih jezika i izuzetan pristup plesu koji koristi u dramske svrhe, za uvođenje suptilnog i delikatnog pozorišnog pristupa, za pozorišni integritet na nivou intimnog dijaloga koji izvođači ostvaruju sa prostorom".

Nagrada joj pripada i "za odnos prema djeci bez dociranja, za izostavljanje moralizatorstva, za nedavanje jednostavnih odgovora na komplikovana pitanja na temu ljudskosti i aktuelnih tema", obrazložio je žiri.

U tradicionalnom glasanju publike pobjedila je "Ilijada", koprodukcija Slovenskog narodnog gledališča Drama iz Ljubljane, Mestnog gledališca ljubljanskog i Cankarjevog doma, u režiji Jerneja Lorencija. Lorenci je dobitnik Politikine nagradu za najbolju režiju na Bitefu, koju mu je jednoglasno dodjelio žiri u sastavu Dejan Mijač, predsednik, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Golubović Trebješanin i Ana Tasić.

"U scenskom tumačenju "Ilijade" Lorenci raskošno otkriva mogućnosti dramskog tumačenja epike, scenskog podizanja naracije na visoki poetsko-dramski nivo. Homerov junački spev koji raspliće događaje u trojanskom ratu, slika svet ljudi i bogova, pripoveda o herojstvu i stradanju, Lorenci je na scenu postavio u svom raskošno prepoznatljivom stilu bogate, začudne poetičnosti, spoja brutalnosti i suptilnosti, uplitanja fizičke sirovosti i bestežinske osećajnosti", ocjenio je žiri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije