Pozornica

Gran-pri festivala "Lut fest" dečijem pozorištu Subotica

Gran-pri festivala "Lut fest" dečijem pozorištu Subotica
Foto: Ilustracija | Gran-pri festivala "Lut fest" dečijem pozorištu Subotica

ISTOČNO SARAJEVO - Gran-pri skulpturu Zlatna anima "Radoslav Lazić" za najbolju predstavu na 18. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017" stručni žiri dodijelio je predstavi "Ivica i Marica", Dečijeg pozorišta Subotica, čijim je izvođenjem i dodjelom nagrada danas završen Festival u Istočnom Sarajevu.

"U ovu predstavu skladno su uklopljene i objedinjene sve komponente koje treba da ima dobra i značajna predstave. Precizna ideja, poruka, režija, dramaturgija, scenografija, glumačka igra i specifična estetika predstave. Ova predstava je ostvarila najbolju interakciju sa publikom", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Todoru Valovu za predstavu "Ivica i Marica".

Za najlutkovitiju predstavu žiri je nagradu Kamena ruka "Henrik Jurkovski" dodijelio Pozorištu Tulevski iz Estonije za predstavu "Crvenkapa".

Nagrada za originalnu ideju "Lutkobaz" Marko Kovačević pripala je Peteru Kusu za koncept, režiju i muziku u predstavi "Luda šuma" Zavoda federacije LJubljana i Gledališča "Glej" iz Slovenije.

Ova predstava dobila je i nagradu "Magija lutkarstva" Radoslav Lazić.

Nagrada za najbolju kolektivnu pozorišnu igru dodijeljena je glumcima Pozorišta lutaka Niš za predstavu "Olovni vojnik i balerina".

Nagradu za estetsko i tehničko rješenje lutaka dobio je Filip Jevtić za lutke iz predstave "Bubamarac" Pozorišta lutaka "Pinokio" Beograd, a

nagradu za animaciju Mladen Milojković za ulogu Grbe u predstavi "Olovni vojnik i balerina".

Igor Vidačković osvojio je nagradu za animaciju za ulogu Princa u predstavi "Princ iz moje ulice" Pozorišta lutaka Mostar, a nagrada za animaciju dodijeljena je Jasmini Praliji za nekoliko uloga u predstavi "Ivica i Marica".

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je predstavi "Luda šuma" Zavoda federacije LJubljana i Gledališča "Glej", a nagrada za originalnu muziku Peteru Kusu za muziku u toj predstavi.

Specijalnu nagradu žirija dobio je Nedžad Maksumić za kompletno osmišljen projekat za predstavu "Princ iz moje ulice" Pozorišta lutaka iz Mostara, a specijalna nagrada žirija za spoj glumačke igre i multimedije dodijeljena je ekipi predstave "Pustolovine Boleta Komete", "Nevid teatra" i Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banjaluke.

Žiri je dao i nagradu za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce, i to Pozorištu "Toša Jovanović" Zrenjanin za predstavu "Zvezda lutalica", dok je nagrada za njegovanje teatra za najmlađe gledaoce otišla u ruke Lutkarskom kazalištu Mostar za predstavu "Bajka o sreći".

"`Lut fest 2017` u godini svog punoljetstva pokazao je zrelost u organizacionom, produkcionom i programskom konceptu. Selekcija je obuhvatila različite vidove lutkarskih formi iz nekoliko zemalja regiona i Evrope, i time zadovoljila međunarodni karakter festivala. Izuzetno bogat i kvalitetan prateći program festivala ponudio je brojne radionice, promocije knjiga, master klas, i omogućio učesnicima festivala da razmijene mišljenja i iskustva", ocjena je žirija.

Nagrade najuspješnijim pozorištima i pojedincima uručili su članovi žirija i direktor Festivala Vitomir Mitrić, koji je Dečjem pozorištvu Subotica uručio i umjetničku sliku akademskog slikara Zlatka Devića, poklon Međunarodne likovne kolonije "ART simpozijum Jahorina", prijatelja "Lut festa 2017".

Takmičarski festivalski program ocjenjivao je eminentni međunarodni žiri u sastavu reditelj Bonjo Lungov iz Bugarske, predsjednik žirija, i članovi teatrolog Nataša Glišić i muzikolog i kompozitor Peđa Hart iz Republike Srpske. Predstave su ocjenjivali i članovi dječijeg žirija, čiji je koordinator Mladen Janković.

Dječiji žiri, koji su činili učenici osnovnih škola Istočnog Sarajeva i članovi "Forum teatra", odlučio je da nagrada za najbolju predstavu bude dodijeljena predstavi "Luda šuma", Zavoda federacija LJubljana i Gledališča Glej iz Slovenije.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2017" svečano je otvoren u nedjelju, 1. oktobra. Festival su zvanično otvorili predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović i srpski glumac Branislav Milićević, čuveni Branko Kockica.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, sufinansijeri su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, a jedan od sponzora je Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelj "Lut festa 2017" je Radio-televizija Republike Srpske. Medijsko sponzorstvo su prihvatili i Novinska agencija Republike Srpske - Srna, Federalna novinska agencija - Fena, "Glas Srpske", "Blic", "Nezavisne novine", BHRT, BN TV, OSM, Tv "Elta" i "Alfa TV". /kraj/ob/vj/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije