Pozornica

Hadersfild apsolutni pobjednik

Hadersfild apsolutni pobjednik
Hadersfild apsolutni pobjednik

BANJALUKA - Apsolutni pobjednik prvog takmičarskog Teatar festa "Petar Kočić" je komad "Hadersfild" Uglješe Šajtinca, kojeg je režirala Aleks Čizholm, a izveo ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

"Hadersfild" je proglašen za najbolju predstavu u cjelini i dobio nagradu "Petar Kočić". Uglješa Šajtinac je dobitnik "Kočićeve knjige" za najbolji dramski tekst, a Nebojša Glogovac dobio je nagradu "David Štrbac" za ulogu Ivana u ovom komadu JDP-a.

Ako se pita publika, "Hadersfild" je i ovdje "nadigrao" ostalih sedam kandidata u konkurenciji, jer je banjalučka publika beogradske glumce čak šest puta pozvala na poklon.

Još jedna priča o onima koji su ostali, u ovom slučaju u Srbiji, i onima koji su otišli izvan domovine, o situaciji koja je upropastila jednu generaciju mladih ljudi koja ni kod kuće ni u tuđini nije srećna, digla je na noge ljubitelje pozorišne umjetnosti u Banjaluci, koji su dugotrajnim aplauzima nerijetko prekidali predstavu.

Radnja predstave odigrava se u stanu tridesetogodišnjeg Raše (Goran Šušljik), koji je u posljednjih 10 godina mnogo toga započinjao, ali ništa nije završavao, ogorčen je na svoj, ali i na živote svoje generacije, a kulminacija njegovog stanja događa se kada ga posjeti prijatelj koji je deceniju prije otišao u Englesku, u gradić Hadersfild.

"Šajtinac je sve ono što postoji u njegovom životu uspeo iskreno da 'izbije' iz sebe, ali da je to i dalje ostao dramski tekst. Raša nije mogao da se izbori sa svojom mržnjom, ali ovo je ipak predstava o nadi, jer i kad mrziš ima spasa. Jedan čovek koji te razume je dovoljan za nadu, a to je u Rašinom slučaju bio Ivan, čovek koji se 20 godina leči od raznih strahova", izjavio je Šušljik.

Vojin Ćetković tumači lik Duleta, koji mnogo radi i nema vremena za djevojke i misli da spremno dočekuje tranziciju.

"Imam druga koji je isti taj Dule, on ima 37 godina i prošle godine je uspeo da položi vozački ispit. On se nada i veruje u tranziciju, jedini je zaposleni u jednoj firmi, on je i direktor, kafe-kuvarica i vozač i predstavlja japija koji nikad nema vremena", rekao je Ćetković.

Onoga koji se "spasao" odlaskom u inostranstvo, Igora, tumači Damjan Kecojević.

"Bez obzira što naizgled Igor u Engleskoj ima sve, i posao i sređen život i verenicu, on nije srećan, jer da li ćeš da uspeš ili propadneš zavisi samo od tebe", rekao je Kecojević.

U komadu glume i Tijana Mladenović i Josif Tatić, scenografiju je radila Marija Kalabić, za kostime je bila zadužena Jelisaveta Tatić-Čuturilo, dok je dramaturgija djelo Miloša Krečkovića i Marije Stojanović.

Laureati

Budući da je na Teatar festu dodijeljeno pet ravnopravnih glumačkih nagrada, priznanja "David Štrbac" osvojili su i Slađana Zrnić za ulogu Sare u komadu Gorana Stefanovskog "Divlje meso" u režiji Larija Zapije i izvedbi Narodnog pozorišta RS, Dušanka Stojanović za ulogu Esme i Ljubomir Bandović za rolu Salka u predstavi "Ćeif" Mirze Fehimovića, koju je režirao Egon Savin i odigralo Beogradsko dramsko pozorište u koprodukciji s MESS-om, i Jelena Ilić za ulogu Pomorandže u komadu "Pomorandžina kora" Maje Pelević, u režiji Gorana Markovića i izvedbi "Ateljea 212" iz Beograda. Žiri, koji je odlučivao o najboljima, činili su teatrolozi Slavko Milanović, Mladen Šukalo i Dijana Grbić.

Prvi srpski komad u Britaniji

Rediteljka Aleks Čizholm "Hadersfild" je u maju 2004. godine postavila u "West Yorkshire Playhouse" u Lidsu i to je bio prvi slučaj da se na profesionalnoj sceni u Velikoj Britaniji igra jedan komad srpskog pisca. Ona je izabrana da režira isti komad u JDP-u, koji je premijeru doživio 26. februara 2005. godine na sceni "Bojan Stupica".

"Tekst smo nudili našim raznim rediteljima, ali su ga oni videli na drugačiji način. Hteli su da ga stave na veliku scenu i da tekst dopunjavaju i menjaju. Ova generacija glumaca ga je prepoznala kako treba i odlučili smo da ga režira rediteljka koja je to već radila", izjavio je Branko Cvejić, upravnik JDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije