Pozornica

Igre iz Srbije i Bosne za djecu s autizmom

Igre iz Srbije i Bosne za djecu s autizmom
Igre iz Srbije i Bosne za djecu s autizmom

BANJALUKA - Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Sava" iz Banjaluke u subotu, s početkom u 19 časova, u dvorani "Obilićevo" održaće humanitarni koncert, na kom će publika imati priliku da vidi igre sa juga Srbije, kao i one sa Manjače, Grmeča i iz Glamoča.

Ovim koncertom, ujedno, KUD "Sveti Sava" obilježiće devet godina uspješnog rada i premijerno će izvesti igru "Gnjilane", koju je postavio Dejan Čubrilo iz nacionalnog Ansambla narodnih igara i pjesama Srbije "Kolo".

"Za razliku od prošlih, ove godine nećemo imati goste u vidu drugih kulturno-umjetničkih društava, tako da smo koncert, koji će otprilike trajati dva sata, pripremili sami. S obzirom na to da smo društvo koje tek devetu godinu djeluje, prihvatili smo se ozbiljnog zalogaja. Devedeset odsto nošnji koje će biti prikazane je iz našeg fundusa i posebno smo ponosni na to da smo došli u tu fazu da možemo samostalo da održimo koncert", kazao je za "Nezavisne" Damir Jovanić, sekretar KUD-a "Sveti Sava", društva koje trenutno broji 320 članova, uzrasta od šest do 45 godina. Ono na šta su, takođe, ponosni u ovom KUD-u jeste da već petu godinu zaredom dio prihoda od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe, a nakon subotnjeg koncerta, doniraće ih Udruženju za pomoć licima s autizmom "Djeca svjetlosti" iz Banjaluke.

"Najmlađe smo društvo u našem gradu, ali u proteklih devet godina održali smo veliki broj koncerata i javnih nastupa. Ono po čemu smo jedinstveni i posebni u našem gradu jeste naš humanitarni rad. Svi znamo da je vrlo teška finansijska situacija i da nama treba novac kao mladom društvu, međutim mi smo jednostavno odlučili da damo naš društveni doprinos i da pokažemo kako bi i druge organizacije trebalo da djeluju", rekao je Jovanić. S obzirom na to da KUD "Sveti Sava" broji preko 300 članova, naglašava Jovanić, njihovi roditelji i najuža rodbina sigurno broje već 1.000 ljudi, tako da društvo ima određenu mogućnost da neke stvari pokrene na humanitarnom polju. Podsjećamo, pored donacija i koncerata vezanih za pomoć oboljelim licima, ovo kulturno-umjetničko društvo pokrenulo je akciju uvođenja grijanja u područnoj školi na Laušu, koju je prošle godine podržalo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Nakon subotnjeg koncerta, KUD "Sveti Sava" za sljedeći mjesec, 24. i 27. januara 2017. godine, planira nastupe na dva svetosavska bala. Prvi će biti održan u Banskom dvoru u Banjaluci, a drugi u Minhenu, gdje će ova manifestacija biti održana prvi put.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije